Пројекти


ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У БАЊОЈ ЛУЦИ


Од 19. до 21. маја 2024. године у Бањој Луци (Факултет политичких наука Универзитета у Бањој Луци, Булевар Војводе Петра Бојовића 1А) је одржана изложба фотографија Руског географског друштва "Најлепша земља". Изложба је део програма Међународног фестивала "Дани Русије у Републици Српској" (Бања Лука, 18-20. мај 2024). 

    
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 67, 89, 10, ...      Фото албум  

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА НА ЗЛАТИБОРУ

Дана 11. маја 2024. године Центар РГД у Србији на Првом сајму пољопривреде и руралног туризма „Златибор 2024“. Овом приликом су изложене фотографије са конкурса Руског географског друштва „Најлепша земља“. Изложба је организована на Краљевом тргу у центру насеља Златибор.  

    
Фото албум   
ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ЈАГОДИНИ


Од 29. децембра 2023. до 5. јануара 2024. године у Јагодини (Завичајни музеј, Књегиње Милице 82) је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Изложба је део програма Дани руске културе у Јагодини у организацији Српско-руско-белоруског пријатељства Србије - Градски одбор Јагодина. Изложба је отворена 29. децембра у 17:00 часова уз пригодан културно - уметнички програм.

    
Фото албум 

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У НИШУ


Дана 9. децембра 2023. године у Нишу (ресторан "Швајцарија" - Византијски булевар бр 17) је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Изложба је део програма Дан руске културе у Нишу у организацији Друштва српско руског пријатељства и руских сународника "Наисус" Ниш у сарадњи са: Националним саветом руске националне мањине и Центром Руског географског друштва у Србији.

    
Позивница   ;    Фото албум 

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ПРОКУПЉУ

Од 23. новембра 2023. до 08. фебруара 2024. године у Народном музеју Топлице у Прокупљу је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Изложба је отворена 23. новембра са почетком у 17:00 часова. Изложбу су организовали Народни музеј Топлице и Центар Руског географског друштва у Србији.

    
Фото албум   ;     Медији

Центар Руског географског друштва у Србији са партнерима рeализује IX Географски диктат Руског географског друштва у Србији и Републици Српској (БиХ). Седми пут у континуитету дата је активна подршка овој међународној просветитељској манифестацији. Ове године на пет локација са укупно 213 учесника и то: Бања Лука (ПМФ, Универзитет у Бањој Луци - 59), Бајина Башта (ОШ „Стеван Јоксимовић“ Рогачица - 60), Бајина Башта (ОШ „Душан Јерковић“, Костојевићи - 28), Штрпце (Економско трговинска школа "Јован Цвијић" - 29) и Темерин (ОШ "Петар Кочић" - 37 ).        

  ​  

Организација: ПМФ, Универзитет у Бањој Луци, ОШ „С. Јоксимовић“ Рогачица, ОШ „Д. Јерковић" Костојевићи, Економско трговинска школа "Ј. Цвијић" Штрпце и ОШ "П. Кочић" Темерин 
Најава: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ... 


ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У СЕЧЊУ


Од 10. до 15. новембра 2023. године у Дому културе у Сечњу је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Иста је одржана као део програма традиционалних Митровданских сусрета. Изложба је отворена 10. децембра са почетком у 20:00 часова. Изложбу и пратећи програм су организовали Образовно културни центар Сечањ и Центар Руског географског друштва у Србији.

    
Фото албум 

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ВРБАСУ


Одржана је 4. новембра 2023. године у Врбасу - свечана сала ресторана "Барок". Иста је уприличена поводом XI сусрета удружења и друштава Српско-Руског пријатељстава Републике Србије. Овом приликом су обележени Дан народног јединства и Дан Националног савета Руске националне мањине РС. Програм је организован од стране Друштва српско-руског пријатељства РОД Врбас, СО Брбас и партнерских организација.

    
  Фото албум  ;  

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У СОМБОРУ


Дана 13. и 14. октобра 2023. године у просторијама Српске читаонице "Лаза Костић" у Сомбору одржана је изложба фотографија Руског географског друштва "Најлепша земља". Изложба је организована поводом XV сусрета "Матица дијаспора" у организацији Заједнице удружења Срба "Коријени" Сомбор. Изложбу су организовали: Центар Руског географског друштва у Србији, Српска читаоница "Лаза Костић" Сомбор и ЗУС "Коријени" Сомбор.

    
Позивница ;     Плакат за изложбу  ;   Фото албум  ;   

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У РУСКОМ ДОМУ

Од 18. до 24. августа 2023. године у просторијама Руског дома у Београду (Галерија) одржана је изложба фотографија РГД "Најлепша земља". Програм свечаног отварања је реализован 18. августа у 19:00 часова уз пригодан културно-уметнички програм. Изложба је посвећена Дану РГД-a и Дану географа Русије. У програму су учестовали чланови Деветог међународног географско - еколошког кампа, руководиоци Руског центра за науку и културу, Представници амбасаде Русије и други. Изложбу је организовао Центар РГД-a у Србији. 

    
Фото албум   ;  ​ Позивница    ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У БРУСУ

Од 10 до 17. августа 2023. године у просторијама Културног центра у Брусу одржана је изложба фотографија РГД-a "Најлепша земља". Програм свечаног отварања је реализован 15. августа у 19:00 часова уз пригодан културно-уметнички програм.  Изложба је посвећена Дану РГД-a и Дану географа Русије. У програму су учестовали најмлађи чланови Културно уметничког удружења "Копаоничка фрула - Брус", учесници Деветог међународног географско - еколошког кампа, представници локалне самоуправе Брус, амбасаде Русије и други.

    
Фото албум  ;  Медији

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У МАНАСТИРУ РУКУМИЈА

Дана  28. маја 2023. године у порти манастира Рукумија (село Брадарац, град Пожаревац) одражана је изложба фотографија Руског географског друштва ("Најлепша земља"). Изложба је део ширих верских, културних и патриотских манифестација у циљу неговања и унапређења Српско-руско-белоруске сарадње. Иста је организована од стране Центра Руског географског друштва и партнерских организација из Смедерева и Пожаревца. 

    
Фото албум  ;  Најава  ;  Видео материјали  : 1, 2, 3, 4, ...   

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ЗРЕЊАНИНУ

Од 20. априла до  03. маја 2023. године у Зрењанину је одржана изложба уметничких фотографија Руског географског друштва "Најлепша земља". Иста је организована у Малом салону Културног центра Зрењанина. Свечано отварање изложбе са богатим програмом одржано је 20. априла у 19:00 часова. Изложба је организована у сарадњи Центра РГД у Србији, Српско-руско-белоруског пријатељства Србије - ГО Зрењанин и Културног центра Зрењанин.

    
Најава  ;    Фото албум  ;     Медији  :   123, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У СТАРЧЕВУ (ПАНЧЕВО)

Од 29. марта до 19. априла 2023. године у Старчеву је одржана изложба уметничких фотографија Руског географског друштва "Најлепша земља". Иста је организована у Галерији БОЕМ Дома културе Старчево. Свечано отварање са пригодним програмом одржано је 30. марта у 19:00 часова. Изложба је организована у сарадњи Центра РГД у Србији и Дома културе Старчево.

    
Фото албум   ;   Водич   ;    Одржане изложбе - карта

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У СУБОТИЦИ

Од 20. до 26. марта 2023. године у Суботици је одржана изложба уметничких фотографија РГД "Најлепша земља". Иста је организована у холу "Отвореног универзитета". Свечано отварање са пригодним културно-уметничким програмом одржано је 20. марта у 17:00 часова. Изложба је организована у сарадњи Центра РГД у Србији и Друштва Српско-Руског пријатељства "Александар Невски" из Суботице.

    
Фото албум   ;      Најава   ;    Вести   ;   Одржане изложбе - карта
ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ПОЖЕГИ

Од 2. марта до 1. априла 2023. године одржана је изложба уметничких фотографија РГД "Најлепша земља". Иста је организована у Градској галерији "Милан Туцовић" у Пожеги. Свечано отварање са богатим културно-уметничким програмом одржано је 2. марта у 18:00 часова. Изложба је организована у сарадњи Центра РГД у Србији, општине Пожега и Друштва Српско-Руско-Белоруског пријатељства Чачак.


    
Фото албум  ;  Плакат  ;  Медији : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 1011, 12, ...,   ;    Одржане изложбе - карта

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ЧАЧКУ

Од 8. фебруара до 2. марта 2023. године одржана је изложба уметничких фотографија РГД "Најлепша земља". Иста је организована у
"Дому културе Чачак" у Чачку. Свечано отварање са богатим културно-уметничким програмом одржано је 9. фебруара у 18:00 часова. Изложба је организована у сарадњи Центра РГД у Србији и Друштва Српско-Руско-Белоруског пријатељства Чачак. Овом приликом је између партнера организатора потписан споразум о дугорочној пословно-техничкој сарадњи.

    
Фото албум       Медији:  1, 2, 3, 4, 5, ...

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ТЕМЕРИНУ


Од 19. до 5. фебруара 2023. године одржана је изложба уметничких фотографија РГД "Најлепша земља". Иста је организована у галерији Културног Центра "Лукијан Мушицки" у Темерину. Свечано отварање са промоцијом РГД и Центра РГД у Србији одржано је 19. јануара у 18:00 часова. Изложба је организована у сарадњи Центра РГД у Србији и КЦ "Лукијан Мушицки" Темерин.  

    
Фото албум   ;    Одржане изложбе - карта

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Од 18. до 31. јануара 2023. године у Барокној сали Музеја Срема у Сремској Митровици одржана је изложба фотографија "Најлепша земља". Изложба је део традиционалне манифестације "Дани руске културе" (15-25. 2023). Свечано отварање изложбе, са пригодним културнно-уметничким програмом, је организовано у 18:00 часова. Иста је организована у сарадњи Центра РГД у Србији и Историјског архива Срема из Сремске Митровице.  

    

Фото албум   ;    Погледати више:  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ПАНЧЕВУ

Од 28. децембра 2022. до 17. јануара 2023. године у галериjском простору Градске библиотеке у Панчеву организована је изложба уметничких фотографија са конкурса РГД "Најлепша земља". Изложба је званично отворена 29. децембра (четвртак) 2022. године са почетком у 20 часова. Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Градска библиотека Пачево.

    
Фото албум

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У СЕЧЊУ


Од 16. децембра 2022. до 15. јануара 2023. године у Дому културе у Сечњу је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Иста је званично отворена 16. децембра са почетком у 12:30 часова. Овом приликом је са пригодним програмом наступила и женска певачка група Културног центра из Зрењанина. Изложбу и пратећи програм су организовали Образовно културни центар Општине Сечањ и Центар Руског географског друштва у Србији.

    
Фото албум  ;  Медији : 1, 2, 

ГЕОГРАФСКИ ДИКТАТ 2022. ГОДИНЕ

Центар Руског географског друштва у Србији, са партнерима у региону, организовао је VIII Географски диктат Руског географског друштва нa шест локација са 250 учесника и 25 волонтера. Ова међународна манифестација је од стране Центра ове године реализована по шести пут у Србији и Републици Српској (БиХ) и то на следећих шест локација: Београд (Руски дом - 37), Пале (Филозофски факултет - Универзитет у Источном Сарајеву - 37), Костојевићи - Бајина Башта (ОШ Душан Јерковић - 26), Рогачица - Бајина Башта (ОШ Стеван Јоксимовић - 70), Александровац (ОШ Аца Алексић - 34) и Брус (ОШ Ј. Ј. Змај - 46).

     
                                                                           Медији: 1, 2, 3, 4, 5,   ;  Медијска подршка

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ФЕКЕТИЋУ


Дана 23. октобра 2022. године у Фекетићу (општина Мали Иђош) одржана je изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Иста је уприличена поводом "Дана православног културног наслеђа" и годишње Скупштине Савета српско-руског пријатељства Србије "Пушкин".  Изложба је организована у сарадњи Центра Руског географског друштва у Србији и Удружење српско-руског пријатељства "РОД" Средња Бачка Врбас. 

    
Фото албум   ; Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,   ;    Одржане изложбе - карта

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У РАДОВИШУ (СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА) 


Дана 1. и 2. октобра 2022. године у Северној Македонији је одржана прва изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Иста је уприличена у Радовишу у оквиру Међународног фестивала фолклора и гастрономије - "Радовишки собор". Организована је у сарадњи Центра Руског географског друштва у Србији, Центра за културу "Ацо Караманов" из Радовиша и предузећа "Бел камен Ризорт и спа" на планини Плачковици. Изложбу су посетиле делегације гостију из Турске, Румуније, Хрватске и Србије. Са домаћинима је договорена будућа сарадња.

    
Фото албум   ;   Видео материјал   ;    Медији у Северној Македонији: 1 , 2

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Од 16. до 31. августа 2022. године у галерији Народног музеја у Смедеревској Паланци одржана је изложба фотографија "Најлепша земља". Свечано отварање је уприличено 16. августа у 20:00 часова, у присуству бројних званица и гостију. Иста је организована у сарадњи Центра РГД у Србији и Народног музеја у Смедеревској Паланци. Отварање је подржано богатим културно-уметничким програмом.

    
Фото албум ,   Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА НА КАЛЕМЕГДАНУ

ПОВОДОМ ДАНА РГД И ДАНА ГЕОГРАФА РУСИЈЕ

Од 06. августа до 19. новембра 2022. године на Савском шеталишту (тврђава и парк Калемегдан) одржана је изложба фотографија "Најлепша земља". Свечано отварање је уприличено 10. августа у 19 часова, у присуству бројних званица и гостију. Иста је организована поводом 177 година Руског географског друштва и Дана географа Русије. Изложба је реализована у сарадњи Центра РГД у Србији и компаније НИС. 

    
  Фото албумАлбум изложених фотографијаВидео материјал  ; Сајт РГД
Медији у Србији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 .... 
; Медији у Русији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 8

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У НИШУ

Од 19. до 23. јула 2022. године у просторијама Официрског дома у Нишу (Орловића Павла 28а) одржана је изложба фотографија „Најлепша земља“. Свечано отварање је уприличено 21. јула у 12 часова, у присуству бројних званица и гостију. Иста је организована у сарадњи Центра Руског географског друштва у Србији, Друштва српско-руског пријатељства и Руских сународника „Наисус“ у Нишу и управе Града Ниша. По броју приказаних фотографија (100) ово је највећа изложба коју је Центар до сада организовао. 

    
ПозивницаФото албум ;  Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6   ;  Писмо амбасаде РФ

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У НОВОМ БЕЧЕЈУ

Од 13. до 30. јуна 2022. године у просторијама Дома културе у Новом Бечеју одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - "Русија најлепша земља на свету". Изложбу су организовали Удружење Српско-руског пријатељства Волошинов и Центар Руског географског друштва у Србији као део програма обележавања Дана Русије. Изложба је званично отворена 13. јуна у 18 часова уз пригодан програм и пројекцију филма о 170 година историје Руског географског друштва. Део програма је и мини фестивал документарног филма: "Од дужности и заклетве не одступај" (13. јун), "Полуострво са благом" (20. јун), "Ипатијевски манастир" и "Псковски кремљ и лавра" (21. јун).

    
Позивница;   НајаваФото албум;   Mедији

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА НА НОВОМ БЕОГРАДУ - СТАРА БЕЖАНИЈА


Од 12. до 20. јуна 2022. године у просторијама Храма културе "Бежанија" (Војвођанска 68) одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - "Русија најлепша земља на свету". Изложба је део програма обележавања Дана Русије у Србији у организацији Центра Руског географског друштва у србији и Удружења Стара Бежанија. Изложба је свечано отворена 12. јуна у 12 часова уз пригодан програм. 

    
Фото албум    ;    Одржане изложбе - карта
ЦЕНТАР НА ДАНИМА САВЕ ВЛАДИСЛАВИЋА У ГАЦКУ

Од 27. маја до 25. јуна 2022. године у просторијама Културно-спортског центра у Гацку одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - "Русија најлепша земља на свету". Изложба је део програма обележавања дана Саве Владиславића организованих од стране Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" Гацко и Културно-спортског центра Гацко. Изложба је свечано отворена 27. маја у 19 часова уз пригодан културно-уметнички програм. 

    
Најава  ;   Позивница   ;   Фото албум    ;    Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ...
ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ТРЕБИЊУ

Од 23. до 26. маја 2022. године у Требињу је одржана  изложба фотографија Руског географског друштва - "Русија најлепша земља на свету". Изложба је део програма међународног научног скупа "Туризам у савременом европском и евроазијском простору - стање, проблеми, изазови, перспективе". Изложба је одржана у просторијама хотела Леотар и у Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу. 

    
Фото албум ; Вести: 1
ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ВРБАСУ

Од 21. маја до 3. јуна 2022. године у Врбасу је отворена изложба фотографија Руског географског друштва - "Русија најлепша земља на свету". Исту су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Удружење српско-руског пријатељства "РОД" Средња Бачка Врбас. Изложба је одржана у Парохијском дому Српске православне цркве Ваведења Пресвете Богородице у Врбасу.   

    
Најава,   Фото албум, Видео материјал
ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У СЈЕНИЦИ

Дана 7. и 8. маја 2022. године у Сјеници је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Исту су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Културни центар Сјенице. Изложба је одржана у простору хотела Борови.

    
Фото албум  ; ТВ - Сјеница
ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА НА НОВОМ БЕОГРАДУ

Од 6. маја до 10. јуна 2022. године на Новом Београду је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Русија најлепша земља на свету". Исту су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Удружење бораца НОР-а Нови Београд. Изложба је организована у просторијама Савеза удружења бораца (ул. Отона Жупанчића 29. Нови Београд) као део програма обележавања Дана победе.
    
 Програм    ;   Фото албум

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ


Од 30. априла до 8. маја 2022. године у Великој Плани је отворена изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Исту су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Културни центар "Масука" а поводом дана општина Велика Плана. Изложба је отворена 30. априла у 19 часова уз богат културно уметнички програм.

     
Фото албум  ;   Медији: 1, 2, 3 ...

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У КНИЋУ


Од 09. фебруара до 16. марта 2022. године у Галерији Дома културе у Книћу одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Исту су организовали Центар Руског географског друштва у Србији, Дом културе у Книћу и Друштво Српско-руско-белоруског пријатељстава из Чачка. Изложба је отворена 09. фебруара 2022. у 17 часова уз пригодан културно уметнички програм.

    
Фото албум ; ФејсбукО локацијама одржаних изложби 

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ЧАЧКУ

Од 22. јануара до 09. фебруара 2022. године у Дому културе у Чачку одржана је изложба фотографија Руског географског друштва „Русија најлепша земља”. Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Друштво Српско-руско-белоруског пријатељства из Чачка. Изложба је отворена 22. јануара у 18 часова, уз пригодан културно уметнички програм.

     
Детаљније ;  Фото албум  ; Медији: 1, 2, 3 ;  О локацијама одржаних изложби

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У СТУДЕНТСКОМ ГРАДУ (НОВИ БЕОГРАД)


Oд 24. децембра 2021. до 14. марта 2022. године у Великој галерији Дома културе Студентски град одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Исту су организовали Центар Руског географског друштва у Србији, Дом културе Стдентски град и АКУД Шпанац. Изложба је свечано отворена 25. децембра уз концерт АКУД Шпанац. 

    
Фото албум ;  О локацијама одржаних изложби  ;  25. децембар 2021. - ХЕРЦЕГ РТВ

ГЕОГРАФСКИ ДИКТАТ 2021. ГОДИНЕ

Дана 14. новембра Центар Руског географског друштва у Србији, са партнерима у региону, организовао је VII Географски диктат Руског географског друштва na 8 локација са 214 учесника и 28 волонтера. Ова међународна манифестација је од стране Центра реализована на следећих осам локација: Београд (Руски дом - 37), Бања Лука (ПМФ, Универзитет у Бања Луци - 30), Прилике - Ивањица (ОШ Сретен Лазаревић - 30), Штрпце (Економско трговинска школа Јован Цвијић - 20), Смедеревска Паланка (Паланачка гимназија - 19), Костојевићи - Бајина Башта (ОШ Душан Јерковић - 25), Александровац (ОШ Аца Алексић - 27), Разбојна - Брус (ОШ Бранко Радичевић - 26).

  ​  

     

Организација: Најава на сајту РГДАкадемик Касимов о географском диктатуДетаљније о организацији
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Фото албуми: Београд, Бања Лука, Штрпце, Прилике - ИвањицаСмедеревска ПаланкаАлександровац, Костојевићи - Бајина БаштаРазбојна - Брус

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У КРАГУЈЕВЦУ


Од 26. октобра до 13. новембра 2021. у Крагујевцу - Галерија Народне библиотеке "Вук Караџић" је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Исту су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Народна библиотека "Вук Караџић". Свечаном отварању изложбе у 19 часова присуствовали су полазници курсева руског језика "Руског кутка" и други гости. Овом приликом је реализована и мала промоција укупних активности Центра на простору Балкана.

    
Медији: 1, 2, 3, 4,  ;  Фото албуми: 1, 2  ;  О локацијама одржаних изложби
ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У РУСКОМ ДОМУ

Од 6. до 16. октобра 2021. године у Великој галерији Руског центра за науку и културу Руски дом у Београду одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Иста је организована поводом одржавања Свечане академије Центра Руског географског друштва у Београду. Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Руски дом у Београду.

    
Фото албум  ;  О локацијама одржаних изложби
Видео материјал

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ХОТЕЛУ ЈУНИОР 


Од 3. до 6. октобра 2021. године у холу Хотела Јуниор у Брзећу је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Иста је организована поводом одржавања међународног научног скупа на тему „Теоријски и практични проблеми истраживања просторних процеса: спектар погледа Руских и Српских географа“. Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Хотел Јуниор.

    
Фото албум  ;  О локацијама одржаних изложби

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У НЕГОТИНУ


Од 3. до 19. августа 2021. у Неготину (Галерија Дома културе Стеван Мокрањац) је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Исту су поводом традиционалне манифестације "Неготинско лето" организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Историјски архив Неготина. Отварању изложбе су присуствовали учесници Седмог међународног еколошко-географског кампа у Србији.

    
Фото албум  ;   Медији: 1, 2, 3, 4, 5, ....    ;   О локацијама одржаних изложби

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ГОЛУПЦУ


Од 2. до 15. августа 2021. године у Новој галерији Народне библиотеке „Вељко Дугошевић“ у Голубцу одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Исту су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Народна библиотека Голубац. Изложба је свечано отворена 2. августа 2021. у присуству учесника Седмог међународног еколошко-географског кампа у Србији.

   
Фото албум  ;  О локацијама одржаних изложби

ЦЕНТАР У ИСТОЧНОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ (БИЛЕЋА И ТРЕБИЊЕ)


Од 16. до 25. јула 2021. године Центар Руског географског друштва у Србији сарађује са институцијама и партнерским организацијама из Билеће и Требиња: Завичајни клуб "Освит" из Билеће (председник Миодраг Хрњез – Љумо), Висока школа за туризам и хотелијерство из Требиња, Музеј Херцеговине и др. Током овог периода су обиђене многобројне локације и успостављена сарадња са великим бројем појединаца на тему истраживања и очувања Руског културног наслеђа у И. Херцеговини (БиХ).
Дана 16. јула потписан је споразум о сарадњи између Центра Руског географског друштва у Србији и Високе школе за туризам и хотелијерство из Требиња. У Источној Херцеговини је овом приликом званично почела да ради и филијала (подружница) Центра Руског географског друштва у Србији (руководилац проф. др Обрен Гњато). Ово је почетак новог облика организације, рада и ширења присуства и утицаја Руског географског друштва у региону. 
Дана 17. јула Центар учествује у целодневном програму "Донцима у част" у организацији Завичајног клуба "Освит" из Билеће. Део програма су и следеће активности: помен и парастос на "Руском гробљу", посета цркви и манастиру у оснивању Св. Јована Кронштадског, конференција за медије и "Вече донцима у част" са изложбом "Толстој и Достојевски" у српској култури и пројекцијом  документарног филма "Руска емиграција у Билећи почетком XX века". 

    
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  ;  Фото албум  ;  Позивница  ;   Прилог

Од 18. до 25. јула 2021. godine Центар РГД у Србији и Висока школа за туризам и хотелијерство из Требиња у Музеју Херцеговине (Дучићева сала) у Требињу одржалии су изложбу фотографија Руског географског друштву "Најлепша земља на свету". Приказан је филм о 170 година историје и рада Руског географског друштва и одржана промоција Центра Руског географског друштва у Србији.

    
Фото албум  ;  Позивница ;  Meдији: 1, 2, 3, 4, 5,...   ;   ​О локацијама одржаних изложби

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ВРАЊУ


Од 2. јула до 27. августа 2021. године у Галерији Народног музеја у Врању одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Исту су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Народни музеј у Врању. Изложене су фотографије финалиста и победника II и III Сверуског фотоконкурса Руског географског друштва.

    
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Позивница ;  Фото албум ;  
О локацијама одржаних изложби

ЦЕНТАР НА КОНФЕРЕНЦИЈИ МЕЂУНАРОДНОГ ЕВРОАЗИЈСКОГ ПОКРЕТА У БЕОГРАДУ

Дана 14. јуна 2021. године Центар учествује на међународној, научно-практичној конференцији Западни ободи Евроазије, Балкан и Западни Балкан. Конференцију организује Међународни Евроазијски покрет, Москва/Београд. Центар Руског географског друштва у Србији је представио свој рад током последњих пет година и посебно истраживачку и издавачку делатност током 2020. године. 
 

    
Позивница  ;   Медији: 1, 2,

ЦЕНТАР НА ДАНИМА РУСИЈЕ У ШИДУ

Удружење српско-руског пријатељства "Шид" и Центар руског географског друштва у Србији организују обележавање националног празника Руске федерације - Дан Русије. Истовремено, обележено је 80 година од агресије на СССР и КЈ и 175 година постојања Руског географског друштва. Овом приликом одржана је и изложба фотографија РГД-a (10-24. јуна 2021) са конкурса "Русија најлепша земља на свету". Изложба је свечано отворена 12. јуна, а 16. јуна је приказан филм Полуострво са благом.  

                                                               
   
    
Програм манифестације  ;  Вести: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Фото албум отварања изложбе  ;   Фото албум са пројекције филма

ЦЕНТАР СУОРГАНИЗАТОР ОБЕЛЕЖАВАЊА ДАНА ПОБЕДЕ У ШИДУ

Дана 9. маја 2021. удружење српско-руског пријатељства "Шид" обележило је Дан победе и прогласило најбоље радове на литерарном конкурсу "Свет без рата-деца говоре”. Приспела су 33 рада (26 на српском, шест на русинском и један на руском језику) ученика основних и средњих школа из различитих делова Србије. Организацију конкурса подржао је Центар руског географског друштва у Србији и Архив Срема из Сремске Митровице. Центар је за најуспешније учеснике обезбедио публикације из сопствене издавачке делатности. 
Медији: 1, 2, 3, 4

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ НОВИ БЕОГРАД

Дана 9. и 10. априла 2021. у Галерији Дома културе Студентски град на Новом Београду одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - Најлепша земља на свету. Исту су организовали: Центар Руског географског друштва у Србији, АКУД Шпанац Универзитета у Београду и Удружуње бораца НОР-а Нови Београд. Изложене су фотографије финалиста и победника II и III Сверуског фотоконкурса Руског географског друштва.

   
Фото албум  ;  Позивница  ;   Пропратни текст ; Друго
НАУЧНО-ИСТРАЖИВАЧКА И ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ 2020. ГОДИНЕ

Током 2020. године Центар је реализовао неколико издавачких подухвата. Као резултат сопственог истраживачког пројекта  Выявление и изучение российского историко-культурного наследия в Республике Сербии публиковане су две књиге:
1. Српско издање - Руско културно наслеђе у Србији (формат Б5, стр. 230, тираж 350) са 212 појмова (53 аутора). 
2. Руско издање - 
Русское культурное наследие в Сербии (формат Б5, стр. 334, тираж 500) са 349 појмова (71 аутор).
Такође, остварена је успешна сарадња са компанијама:
3. У сарадњи са НИС групом припремљен је савремени уџбеник руског језика «Ни пуха ни пера!», почетни ниво. Доступан је у штампаној (формат А4, стр. 243, тираж 3500, стр.) и електронској форми на сајту Центра и компаније НИС. Као подршка уџбенику припремљен је и аудио материјал доступан на истим сајтовима. 
4. У сарадњи са  АО «Газстройпром» издата је двојезична књига под називом Историја о братској љубави два народа (Формат А4, стр. 51, тираж 100). 

      
                                    видети више                                                                    видети више                                                                  видети више                                    видети више
Део других активности
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ....
ПОСЕТА ЧАЧКУ

Дана 23. јануара 2021. године у Дому културе у Чачку, са почетком у 17 часова, отворена је изложба фотографија Руског географског друштва „Русија најлепша земља”. Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Друштво Српско-руско-белоруског пријатељства. Изложба је отворена од 23.01.2021. до 19.03.2021. године.

   
Медији  ;  Фото албум

ГЕОГРАФСКИ ДИКТАТ 2020. ГОДИНЕ

Дана 29. новембра 2020. године Центар Руског географског друштва у Србији са Руским центром за науку и културу у Београду организовао је VI Географски диктат Руског географског друштва. Нажалост, због неповољне епидемиолошке ситуације манифестацијa jе одржана на само једној локацији са ограниченим бројем учесника.

     
Фото албум
ПОСЕТА СВИЛАЈИНЦУ

Поводом 175. година постојања и успешног рада Руског географског друштва и Дана географа Русије, Центар Руског географског друштва у Србији je реализoвао низ пригодних активности. У просторијама Природњачког центра Србије у Свилајнцу  одржана је изложба фотографија "Русија најлепша земља на свету". Изложба је трајала од 20. августа до 7. октобра 2020. године. Свечано отварање изложбе организовано је  22. августа са почетком у 14:30 часова. Овом приликом је између Природњачког центра Србије у Свилајнцу и Центра Руског геграфског друштва у Србији потписан уговор о дугорочној сарадњи. 

    
Фото албумРепортажа  ;  Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6

ПОСЕТА ШИДУ

Дана 13. јуна 2020. године у просторијама Културно образовног центра у Шиду одржана је промоција Центра Руског географског друштва у Србији. Овом приликом је уприличена промоција књиге Руско културно наслеђе у Србији и мања изложба фотографија на тему "Русија Најлепша земља на свету". Активност је спроведена у сардњи са Удружењем српско-руског пријатељства "Шид", а у оквиру обележавања Дана Руске Федерације. 

    
Медији: 1, 2, 3, 4    ;  Фото албум

ПОСЕТА ВАЉЕВУ

Дана 12. и 13. јуна 2020. године у хотелу Омни у Ваљеву одржана је изложба фотографија "Русија најлепша земља на свету" и промоција Центра Руског географског друштва у Србији. Ова активност је била саставни део Међународне научне конференције "Друштвени развој и безбедност заједнице са акцентима на град Ваљево и Колубарски округ".
  

   
Медији: 1, 2, 3, 4, 5   ;  Фото албум

ПОСЕТА ЗАЈЕЧАРУ

Дана 27. фебруара 2020. године у просторијама Историјског архива Тимочке крајине у Зајечару одржана је промоција Руског географског друштва и Центра Руског географског друштва у Србији. Овом приликом је први пут јавно промовисана књига на тему Руско културно наслеђе у Србији. Најављене су даље активности Центра на овом плану. Саставни део програма је и свечано отварање изложбе фотографија "Русија најлепша земља на свету". Изложба је отворена од 27.02. до 5.06. 2020. године.

    
Најаве: 1, 2, 3, ...  ;  Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ...
Сајт организатора  ;  Фото албум


ПОСЕТА СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ

Историјски архив Срема од 15. до 25. јануара 2020. године традиционално организује вишедневни програм на тему "Дани руске културе". Дана 18. јануара у склопу ове манифестације одржана је промоција Руског географског друштва. Приказан је промотивни филм и представљени су резултати рада Центра Руског географског друштва у Србији. 
Фото албум  ;  Најава: 1, 2  ;  Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, ...

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У БAЈИНОЈ БАШТИ

Дана 30. децембра 2019. године у галерији установе „Култура“ отворена је изложба фотографија Руског географског друштва „Русија најлепша земља”. Изложбу организују Центар Руског географског друштва у Србији и институције културе општине Бајина Башта. Изложба је отворена од 30.12.2019 до 08.01.2020. године.

   
Медији: 1, 2, 3, 4  ;  Фото албум

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У БЕРАНАМА

Од 05. до 20. новембра 2019. године у галерији Полимског музеја у Беранама одржана је изложба фотографија Руског географског друштва  „Русија најлепша земља”. Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и институције културе Општине Беране поводом традиционалне манифестације „Дани руске културе” у Беранама. Изложба је свечано отворена 06. новембра 2019. године.

    
Најава: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  ;  Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

Фото албум

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У УЖИЦУ

Од 01. новембра до 26. децембра 2019. године у просторијама Галерије Историјског архива Ужице одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - „Најлепша земља”. Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Историјски архив Ужица. Изложба је била и део пратећег програма 24. Југословенског позоришног фестивала. Изложба је свечано отворена 04. новембра 2019. године.

    
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16  ;  
Политика ,  Новине фестивала
ФОТО АЛБУМ

ГЕОГРАФСКИ ДИКТАТ 2019. ГОДИНЕ

Дана 27. октобра 2019. године Центар Руског географског друштва у Србији, са партнерским институцијама и организацијама у региону, организовао је V Географски диктат Руског географског друштва. Реализован је на следећих пет локација: Београд (Руски центар за науку и културу у Београду), Бања Лука (ПМФ, Универзитет у Бања Луци), Прилике (ОШ Сретен Лазаревић), Штрпце (Економско трговинска школа Јован Цвијић), Клек (ОШ Јован Дучић) и Брус (Средња школа Брус). Географски диктат је радило укупно 309 учесника, а организацију су помогла и 28 волонтера. 

   ​   

    
Најаве: 123456789  ;  Медији: 12345678910, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17

ФОТО АЛБУМИ: Бања Лука, Београд, Ивањица, Штрпце, Клек

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У КУРШУМЛИЈИ

Од 18. октобра до 01. новембра 2019. године у галеријском простору Народне библиотеке у Куршумлији  одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - „Најлепша земља”.  Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Народна библиотека у Куршумлији.

     
ФОТО АЛБУМ  ;  Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

Од 10. до 20. октобра 2019. године у просторијама Центра за културу "МАСУКА" у Великој Плани одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - „Најлепша земља”. Изложбу је организовао Центар Руског географског друштва у Србији, а поводом дана ослобођења Велике Плане у Другом светском рату. 

    
ФОТО АЛБУМ  ;  Медији: 1

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ИВАЊИЦИ

Дана 20. септембра 2019. године у Хотелу Парк у Ивањици организована је промоција Руског географског друштва и Центра Руског географског друштва у Србији. Одржана је изложба фотографија „Најлепша земља“ и приказан филм о историјату РГД-a. Повод окупљања учесника је Конференција на тему Климатске промене и последице на пољопривреду.

     
Медији: 1, 2, 3ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ТЕМЕРИНУ

Од 19. септембра до 4. октобра 2019. године у Културном центру Лукијан Мушицки у Темерину одржана је изложба фотографија Руског географског друштва на тему „Најлепша земља”. Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Културни центар Лукијан Мушицки. 

     
Фото албум  ;  КЦ : 1ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У ОРАШЦУ

Дана 17. августа 2019. године Народни музеј у Аранђеловцу и Центар Руског географског друштва у Србији на манифестацији Лето културе у Орашцу. Централни догађај изложба фотографија Руског географског друштва „Најлепша земља“, организован је уз пригодан културни и образовани програм на тему Српско-руских односа током XIX века. Изложба је организована у Марићевића јарузи. 

   
Фото албум  ;  Медији: 1, 2, 3

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У БРУСУ

Од 5. јула до 21. августа 2019. године Центар Руског географског друштва у Србији и Центар за културу општине Брус организовали су изложбу фотографија Руског географског друштва на тему „Најлепша земља”. Изложба је организована поводом одржавања Српско-руског географско-еколошког кампа на територији општине Брус. Отварање изложбе уз присуство учесника Кампа и гостију организовано је 5. јула у 19 часова.

    
Фото албум  ;  Медији: 1 ,23, 4, 5

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У СУБОТИЦИ

Од 27. маја до 03. јуна 2019. године у просторијама Отвореног универзитета у Суботици одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - „Најлепша земља”. Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Друштво српско-руског пријатељства "Св. Александар Невски" из Суботице. Изложба је отворена 27. маја 2019. у 19 часова. 

   
Фото албум  ;  Најава: 1, 2, 3

ПОСЕТА СУБОТИЦИ

Дана 10. маја 2019. године са почетком у 19 часова у просторијама Друштва српско-руског пријатељства "Св. Александар Невски" одржана је презентација Руског географског друштва и Центра Руског географског друштва у Србији. Приказан је промотивни филм о историји Руског географског друштва и договорена сарадња између Центра Руског географског друштва у Србији и Друштва српско-руског пријатељства "Св. Александар Невски" у Суботици.

   
Сајт Друштва

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ СМЕДЕРЕВО

Од 30. априла до 14. маја 2019. године у просторијама Културног центра Смедерево одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - „Најлепша земља”. Изложба је организована поводом одржавања X Светског првенства у средњoвековним борбама (Битка нација). Изложбa је отворена 2. маja у 18 часова.


    
Фото албум
Медији: 1, 2, 3, 4


ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА НА ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ У ЗЕМУНУ

Од 18. до 24. априла 2019. године у просторијама Географског факултета, на локацији у Земуну, одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - „Најлепша земља”. Изложба је организована поводом обележавања Међународног дана планете Земље.


   
Медији

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У РУСКОМ ЦЕНТРУ ЗА НАУКУ И КУЛТУРУ (РУСКИ ДОМ)

Од 14. марта до 1. априла 2019. године у галерији Руског центра за науку и културу (Руски дом) у Београду одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - „Најлепша земља”. Изложбa је отворена 15. марта у 18 часова.


   

   
Видео  ;  РГО: 1, ;  Фото албум  ;  Позивница
Изложбе фотографија Руског географског друштва (карта)

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У МУЗЕЈУ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА

Од 21. фебруара до 8. марта 2019. године у галерији Музеја Јован Цвијић у Београду одржана је изложба фотографија Руског географског друштва - „Најлепша земља”. Изложбa је отворена 22. фебруара у 17 часова. 


   
Изложбе фотографија Руског географског друштва (карта)

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРА ВЛАДИМИРА КОЛОСОВА НА ГЕОГРАФСКОМ ФАКУЛТЕТУ

Центар Руског географског друштва у Србији
Српско географско друштво
Универзитет у Београду - Географски факултет

Дана 22. фебруара 2019. године са почетком у 13 часова професор  др Колосов Владимир Александрович одржао је предавање на тему „Друштвена географија у Русији: актуелни истраживачки пројекти” (Общественная география в России: актуальные исследовательские проекты)

   
Најава 1, 2  ;  ДетаљнијеПозивница

ПОСЕТА АРАНЂЕЛОВЦУ

Од 28. децембра 2018. до 18. јануара 2019. године у Аранђеловцу је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - „Најлепша земља”. Изложбу организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Удружење истраживача Трагови из Аранђеловца. Иста је одржана у просторијама Мале галерије у Аранђеловцу и на уличним паноима у Јадранској улици.  

   

   
Позивница  ;  Медији: 123  ;   ФОТО АЛБУМ
Изложбе фотографија Руског географског друштва (карта)

ГЕОГРАФСКИ ДИКТАТ 2018. ГОДИНЕ

Дана 11. новембра 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији, са партнерским институцијама и организацијама у региону, организовао је IV Географски диктат Руског географског друштва. Реализован је на следећих пет локација: Београд (Руски центар за науку и културу у Београду), Бања Лука (ПМФ, Универзитет у Бања Луци), Косовска Митровица (ПМФ, Универзитет у Приштини са седиштем у Косовској Митровици), Врање (Гимназија Бора Станковић) и Брус (Средња школа Брус). Географски диктат је радило укупно 249 учесника, а организацију су помогла и 32 волонтера. 

     

 

Детаљније на сајту РГД: 123,  ;   Најава: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 1415, 16

Фото албуми: Београд, Бања Лука, Косовска Митровица, Врање, Брус

ПОСЕТА ЛЕСКОВЦУ

Од 26. октобра до 10. новембра 2018. године у Лесковцу је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - „Најлепша земља”. Изложбу су организовали Центар Руског географског друштва у Србији и Историјски архив Лесковца.  Изложба је била доступна у просторијама Лесковачког културног центра. 

   
Најава: 1, 2  ;  Медији о изложби: 1, 2, 3, 4  ;  ФОТО АЛБУМ
Изложбе фотографија Руског географског друштва (карта)
ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ И УМЕТНОСТИ У ГРАДИШЦИ

Од 24. до 30. септембра 2018. године у Градишци (Република Српска - Босна и Херцеговина) одржани су дани руске културе и уметности. Тим поводом од 24. септембра до 2. октобра 2018. године у Завичајном музеју и ЈУ Гимназија Градишка изложени су радови Руског географског друштва са фотоконкурса Најлепша земља.

   
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6

ПОСЕТА БЕРАНАМА

Од 19. до 26. јула 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији учествује на традиционалној манифестацији "Беранско културно љето". Тим поводом у Спомен кући "Војвода Гавро Вуковић" изложени су радови Руског географског друштва са фотоконкурса "Најлепша земља". Отварање изложбе одржано је 19. јула у 19 часова.


   
Најава  ;  Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  ;  фото албум
Изложбе фотографија Руског географског друштва (карта)
ПОСЕТА БЕЛОЈ ЦРКВИ

Од 2. до 16. јула 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији и Историјски Архив Беле Цркве организовали су изложбу фотографија Руског географског друштва на тему
Најлепша земља. Изложба је организована поводом одржавања Српско-руског географско-еколошког кампа на територији општине Бела Црква. Отварање изложбе уз присуство учесника Кампа и гостију организовано је 5. јула у 19 часова.

   
Медији: 1, 23, 4, 5, 6   ;   Фото албум


ПОСЕТА ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

Дана 28. јуна 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији учествује на традиционалној манифестацији "Принципови дани у Источном Новом Сарајеву". Тим поводом у Уметничкој галерији Источно Ново Сарајево изложени су радови Руског географског друштва са фотоконкурса "Најлепша земља".


   
 Медији: 1, 2, 3, 4, 5

ПОСЕТА ВРАЊУ

Од 20. јуна до 25. јула 2018. године Руско географско друштво приказује изложбу фотографија "НАЈЛЕПША ЗЕМЉА". Изложбу организују Центар Руског географског друштва у Србији и Галерија народног музеја Врање.

   
Фото албум   ;  Позивница 12, 3.   ;  Медији: 1, 2, 3, 4, 5.

Изложбе фотографија Руског географског друштва (карта)
ПОСЕТА БАНАТСКОЈ ПАЛАНЦИ

Дана 13. маја 2018. године одржан је радни састанак између представника Центра Руског географског друштва у Србији и Удружења за заштиту Дунава и Саве Републике Србије. Разматрана су многобројна питања потенцијалне сарадње од обостраног интереса. Договорено је да се почетком јула месеца на простору Делиблатске пешчаре и њеном окружењу организује истраживачка и едукативна пракса за студенте из Руске федерације и Републике Србије. Руководилац ових активности биће проф. др Владимир Стевановић, академик САНУ.


    

ПОСЕТА БАЊАЛУЦИ

Од 9. до 29. мaja 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији и Културни центар Бански двор у Бањалуци представљају изложбу фотографија са фотоконкурса Руског географског друштва "НАЈЛЕПША ЗЕМЉА". Изложба је организована поводом 9. маја - Дана победе над фашизмом.

     

Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8    ;   Фото албум


ПОСЕТА ГРАЧАНИЦИ

Од 12. априла до 6. маја 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији, Дом културе у Грачаници и Подружница Српског географског друштва Косова и Метохије представљају изложбу фотографија са фотоконкурса Руског географског друштва
НАЈЛЕПША ЗЕМЉА". Отварање изложбе, уз пратећи програм, заказано је за 12. април у 17 часова. Пратећи програм предвиђа и приказивање археолошких филмова из продукције Руског географског друштва. 

   
Најава ;  Медији 1, 2, 3, 4, 5 ; Фото албум 
ПОСЕТА ТРЕБИЊУ

Дана 20. априла 2018. године Центар руског географског друштва у Србији организовао је промоцију Руског географског друштва на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу. Одржан је радни саcтанак са  управом Школе коју је предводио директор др Обрен Гњато и размотрене могућности међусобне сарадње. Приказан је филм о историјату РГД-a и одржано предавање на тему активности Руског географског друштва и његовог Центра у Србији.

  
ПОСЕТА БРУСУ

Од 22. марта до 4. маја 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији и Центар за културне делатности и библиотекарство у Брусу представљају изложбу фотографија са фотоконкурса Руског географског друштва "НАЈЛЕПША ЗЕМЉА". Отварање изложбе, уз пратећи програм, заказано је за 22. март. Дана 26. марта 2018. године приказани су археолошки филмови из продукције Руског географског друштва.
Медији

   
22.03.2018. - Отварање изложбе фотографија "НАЈЛЕПША ЗЕМЉА" (фото албум) ;  Снимак: 1, 2  ;  Медији 

   
23.03.2018. године - Српско-руски програм, АКУД Шпанац (фото албум)   ;   РТК   ;    Снимак

   
26.03.2018. године - приказивање археолошких филмова Руског географског друштва 


ПОСЕТА ТРСТЕНИКУ

Од 15. марта до 20. априла 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији и Музеј Трстеникa приказују изложбу фотографија са фотоконкурса Руског географског друштва "НАЈЛЕПША ЗЕМЉА". Отварање изложбе уз пратећи програм одржано je 15. марта у 18 часова. Изложбу je пратило приказивање промотивног филма о Руском географском друштву, документарног археолошког филма "Полуострво са благом" и другог видео материјала. Дана 16. марта организована је колективна посета изложби од стране ученика средњих школа са пројекцијом
филма "Полуострво са благом".

   
ПЛАКАТ    ПОЗИВНИЦА     ФОТОГРАФИЈЕ    ВИДЕО


ПОСЕТА ГАЗИВОДСКОМ ЈЕЗЕРУ

Од 31. јануара до 9. фебруара 2018. године реализовано је прво детаљније подводно истраживање акумулације језера Газиводе. Прва посета представника ронилачког центра РГД-а из Санкт Петербурга овом простору обављена је крајем новембра месеца 2017. године.

   ПОСЕТА КРУШЕВЦУ

Развојни центар Руског географског друштва у Србији и Народни музеј у Крушевцу од 30. јануара до 13. фебруара 2018. године представљају изложбу радова победника фотоконкурса РГД-a „НАЈЛЕПША ЗЕМЉА“. Изложба је отворена 30. јануара у 18 часова (говорили су проф. др Филиповић Иван и дипл. историчар Горан Васић). Дана 6. фебруара 2018. године приказани су археолошки филмови из продукције РГД-а.
Позивница ;  Најава  ;  
Медији

   
Медији

   
МедијиПОСЕТА АЛЕКСАНДРОВЦУ

Од 29. децембра 2017. године до 22. јануара 2018. године у Завичајном музеју Жупе у Александровцу биле су изложене фотографије победника II Сверуског фотоконкурса „Најлепша земља“ организованог од стране Руског географског друштва током 2016. године. Током отварања изложбе приказан је промотивни филм о РГД-у и представљен Развојни центар Руског географског друштва у Србији.
 

   
Најава Завичајног музеја Жупе ;  Најава Развојног центра   ; Фото албум ; Видео

ПОСЕТА КОСТОЛЦУ

Од 11. до 14. децембра 2017. године у просторијама Дома културе у Костолцу били су изложени радови победника II Сверуског фотоконкурса „Најлепша земља“ организованог од стране Руског географског друштва током 2016. године. Током отварања изложбе приказан је промотивни филм о РГД-у и представљен Развојни центар Руског географског друштва у Србији. 

 

   

Најава на сајту КСЦ Костолац ;  Фото албум

ГЕОГРАФСКИ ДИКТАТ

Дана 26. новембра 2017. године са почетком у 12 часова организован је III Географски диктат Руског географског друштва. Исти је одржан у сали 11 Филолошког факултета у Београду (приземље), Студентски трг бр. 3. Окупљање учесника од 11 часова уз пригодан програм (разгледање изложбе фотографија и приказивање видеоматеријала) из архиве Руског географског друштва.
Србија у групи од 26 земаља у којој се организује Географски диктат Руског географског друштва.

            

   

Фото албум  ;   Медији: 1, 2, 3 ;  РГД    ;   Детаљно: 123 ;  Видео

ПОСЕТА КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Дана 23. и 24. новембра 2017. Развојни центар Руског географског друштва у Србији гостовао је на Природно-математичком факултету Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици. Програм се сатојао од изложбе фотографијa и видео материјала Руског географског друштва. Фотографије су са традиционалног фотоконкурса „Најлепша земља“, а видео материјал са истраживачких акција под покровитељством Руског географског друштва. Овом приликом је потписан и Споразум о међусобној сарадњи.

   

Плакат за најаву догађаја  ;  Фото албум  ;  Вести на сајту ПМФ-а           

ИЗЛОЖБА НА КАЛЕМЕГДАНУ

Дана 3. августа 2017. године, на простору Београдске тврђаве и парка Калемегдан (Савско шеталиште), са почетком у 18 часова организовано је свечано отварање фото изложбе „Најлепша земља“ у организацији Развојног центра Руског географског друштва у Србији (Центр развития Русского географического общества в Сербии). Фотографије приказују природне лепоте и друге мотиве Руске Федерације са традиционалног фото конкурса Руског географског друштва. База фотографија се налази на сајту http://photobank.rgo.ru/

Изложба фотографија била је доступна од 1. августа до 10. новембра 2017. године. 

   

Медији о најави изложбе: Београдска тврђава, Спутњик, РТВ, eNovosti.info, Восток, Главне Вести, Националист, eNovosti.info, mojeNovosti.com, интрвју, ...
Медији о отварању изложбе: СпутњикПатриот, Националист, Российское образованиеsenica.ru, Руски дом, Naslovi.netmojeNovosti.comРазвој - Смедеревска Паланка, Београдска тврђава.
Вести на сајту РГД-а  ;  Фото албум  ;  Водич кроз изложбу                            
ПОСЕТА СМЕДЕРЕВУ

Дана 23. јуна 2017. године Развојни центар Руског географског друштва у Србији у просторијама КЦ Смедерево у Смедереву излаже радове победника II Сверуског фото конкурса „Најлепша земља“ организованог од стране Руског географског друштва током 2016. године

Фото албум

ПОСЕТА БАЊАЛУЦИ

Од 31. маја до 3. јуна 2017. године Развојни центар Руског географског друштва у Србији на међународној научној конференцији (Савремени геополитички процеси у евроазијском простору са посебним освртом на Западни Балкан) у Бањалуци. Конференција је организована од стране Географског друштва Републике Српске и Асоцијације руских друштвених географа (АРГО) у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета у Бањалуци. Развојни центар је изложио радове победника II Сверуског фото конкурса „Најлепша земља“ организованог од стране Руског географског друштва током 2016. године.

                                                                        

  

ПРЕДАВАЊЕ ВЛАДИМИРА КОЛОСОВА

Дана 30. маја 2017. године у 12 часова одржано је гостујуће предавање професора Владимира Колосова на Унивезитету у Београду - Географском факултету
Тема: Државне границе: баријере и линије повезивања - савремено стање пограничних истраживања 
Погледати више, више  ;  Професор Владимир Колосов у Ректорату Универзитета у Београду 2016. године
Најаве: Спутник; Географски факултетСрпско географско друштво Видео

ПОСЕТА НОВОМ САДУ

Oд 24. маја до 4. јуна 2017. године Развојни центар РГД-а у Србији организовао је изложбу радова победника Сверуског фото конкурса Руског географског друштва „Најлепша земља“. Изложба је одржана у просторијама Културног центра Новог Сада, клуб „Трибина младих“, Католичка порта 5, Нови Сад. Током отварања изложбе приказан је промотивни филм о РГД-у и представљен Развојни центар Руског географског друштва у Србији.
(фото албум)

  

   

Погледати детаљније  ;  Најава на сајту Културног центра Нови Сад  ;  Најава на сајту Владе АП Војводине (погледати више)
Извештај на сајту Владе АП Војводине  ;  Радио Телевизија Војводине  ;  ТВ Мост  ; Други медији 
ПОСЕТА БИЈЕЉИНИ

Дана 27. априла 2017. године у Гимназији "Филип Вишњић" у Бијељини (Република Српска) одржана је промоција Развојног центра Руског географског друштва у Србији и предавање поводом Дана планете Земље. Током отварања изложбе приказан је промотивни филм о РГД-у и представљен Развојни центар Руског географског друштва у Србији.

   

СВЕЧАНОСТ ОТВАРАЊА РАЗВОЈНОГ ЦЕНТРА

У понедељак, 17.10.2016. године, у Свечаној сали зграде Ректората Универзитета у Београду одржана је свечаност поводом званичног отварања Развојног центра Руског географског друштва у Србији.

Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, потпредседник Руског географског друштва и председник међународне географске уније (2012-2016) проф. др Владимир Колосов, ректор Универзитета у Београду академик проф. др Владимир Бумбаширевић, Њ.е. амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, проректори, декани, професори и студенти. Такође, представници привредног, културног, верског, политичког и војног миљеа Републике Србије и Руске Федерације. Свечаност је употпуњена Фото изложбом "Русија најлепша земља", приказом филма о историји Руског географског друштва, музичким програмом Академског културно уметничког друштва Универзитета у Београду "Шпанац", наступом уметника Љубомира Љубе Манасијевића и другим садржајима. Саставни део свечности је и потписивање Споразума о сарадњи између Сверуске друштвене организације "Руско географско друштво" и Развојног центра Руског географског друштва у Србији.

  
Долазак председника Републике Србије и разгледање фото изложбе "Русија Најлепша земља".
Одавање почасти и хорско извођење химни Руске Федерације и Републике Србије - АКУД Универзитета у Београду


Поздравне речи потпредседника РГД-а проф. Владимира Колосова и председника Републике Србије Томислава Николића, са проглашењем Центра отвореним. Уручење чланске карте РГД-а председнику Томиславу Николићу

  

Порука председника Руског географског друштва Сергеја Кужугетовича Шојгуа присутнима на Свечаности поводом отварања Развојног центра Руског географског друштва у Србији (руска и српска верзија). Појац, композитор и текстописац Љубомир Манасијевић наступа са песмама: Востани Сербие и Русијо моја вољена

Поздравне речи Њ.Е. амбасадора Руске Федерације у Републици Србији Александра Чепурина и декана Географског факултета проф. др Дејана Филиповића. Уручење Повеље Универзитета у Београду - Географског факултета Руском географском друштву 

 
Поздравна реч проф. др Мирољуба Милинчића (текст - видео), директора Развојног центра Руског географског друштва у Србији. Потписивање Споразума о сарадњи између Сверуске друштвене организације "Руско географско друштво" и Развојног центра Руског географског друштва у Србији.

Фото албум  ;  Фото Tанјуг  ;  Видео Танјуг
Медији о свечаном отварању Развојног центра Руског географског друштва у Србији - списак 1
Медији о свечаном отварању Развојног центра Руског географског друштва у Србији - списак 2
Сајт - РТС - Централна информативна емисија (II дневник) (27:53 - 28:54)
ПОСЕТА ДЕЛЕГАЦИЈЕ РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА

Делегација РГД-а је од 5. до 9. априла 2016. године била у посети Развојном центру Руског географског друштва у Србији и Универзитету у Београду - Географском факултету. Одржан је низ радних састанака у циљу организације летњег теренског кампа са учешћем студената из Руске федерације и Србије. Оквирно време реализације ових активности је од 10. до 25. јула 2016. године на Копаонику. База летњег теренског кампа је у објекту Географског факултета у Блажеву (погледати више)