Најаве

РУСКО ГЕОГРАФСКО ДРУШТВО НА XX МЕЂУНАРОДНОЈ СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА
Најава
Позивница
Програм

ПОЗИВ ЗА УЧЕШЧЕ НА ВОЛОНТЕРСКОМ КАПУ У РУСКОЈ ФЕДЕРАЦИЈИ (ЈУЖНИ СИБИР)

Руско Географско друштво и Центар Руског географског друштва у Србији позивају вас да учествујете у археолошко-географској експедицији која ће се одржати у Долини краљева у Републици Туви (Јужни Сибир).
Узвишење Тунуг налази се у равници река Тунуг и Ујук, у близини села Чкаловка у Пиј-Хемском округу у Републици Тиви. Тунуг је део „Долине краљева“, где се налази много „краљевских“ брежуљака из времена Скита (од 8. до 2. века п. н. е). Поред ископавања на терену, припремљен је и богат културни програм за волонтере: предавања археолога са Института за историју материјалне културе Руске академије наука, спортски догађаји, тематски дани, посете музејима и знаменитостима Туве и околних региона.
Прва теренска експедиција РГД-а на брежуљцима Тунуга одржана је 2018. године. Експедицији је присуствовало 45 сарадника Института за историју материјалне културе Руске академије наука и 90 волонтера Друштва из Русије, САД, Канаде, Велике Британије, Летоније, Индије, Еквадора и других земаља.

Предуслов за учешће у експедицији - вакцинација против енцефалитиса
(која се врши унапред, тако да имунитет настане пре укључивања волонтера у експедицију).

Посебну пажњу посвећујемо чињеници да се због тешких временских услова приоритет даје младим људима у доброј физичкој форми. Чланови експедиције могу бити младићи и девојке од 18 до 35 година.

Експедиција ће се реализовати у четири смене:
Прва смена: 1-30 мај 2019. године.
Друга смена: 1-30 јун 2019. године.
Трећа смена: 1-31 јул 2019. године.
Четврта смена: 1-31 август 2019. године.

Пријаве се примају до 10. априла 2019. године. Да бисте учествовали морате попунити пријаву. Детаљније информације можете наћи у правилнику, као и на сајту (на руском и енглеском језику) Руског Географског друштва.

Линкови за случај да ови хиперлинкови не раде:

Пријава - https://mk.rgo.ru/ru/form/zayavka-na-uchastie-v-kompleksnoy-arheologo-geograficheskoy-ekspedicii-po-izucheniyu-kurgana 
Правилник - https://www.rgo.ru/sites/default/files/upload/tunnug_polozhenie-dlya_publikacii.pdf 
Сајт - https://www.rgo.ru/ru/article/priglashaem-v-arheologo-geograficheskuyu-ekspediciyu-v-tuvinskuyu-dolinu-carey

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА У РУСКОМ ЦЕНТРУ ЗА НАУКУ И КУЛТУРУ


АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА ГЕОГРАФСКЕ ЛИТЕРАТУРЕ

Обавештавамо вас да је у току акција прикупљања географске и сродне литературе за фонд Библиотеке Руског географског друштва у Санкт Петербургу. Крајњи циљ је да се у овој Библиотеци формира Одељење српске географске литературе. Ова институција је основанa 1845. године и једна је од најстаријих, а свакако највећа географска библиотека на свету. Располаже фондом од преко милион књига, писаних на скоро свим језицима света. 
Позивамо институције и појединце да подрже ову акцију.


           
Део фонда Библиотеке Руског географског друштва 

Поклон академека Боривоја Ж. Милојевића академику Јулију Михаиловичу Шокалском, географу, картографу, океанографу, генералу и
члану председништва Руског географског друштва (1917-1931).


Поклон Универзитета у Новом Саду, ПМФ - Департманана за географију, туризам и хотелијерство 
Поклон Географског института Јован Цвијић, САНУ 
Поклон аутора и других појединаца

ПОЗИВ ЗА САРАДЊУ

Позивамо заинтересоване за ангажовање на пројекту и публиковању лексикона на тему Идентификација и проучавање Руског историјско-културног наслеђа у Републици Србији.
Заинтересовани се могу јавити на мејл адресу Центра Руског географског друштва у Србији office@geografija.org