Оснивање

Обнова и интензивирање сарадње између географских друштва и географа Србије (СГД) и Руске Федерације (РГД) подстакнута је интересовањем Сергеја Катикова, саветника председника РГД-а (Русское географическое общество), задуженог за питања међународне сарадње. Током 2014. године између управа СГД-а и РГД-а обављена је обимна преписка и договорена сарадња која је формализована потписивањем оквирног споразума о пословно-техничкој сарадњи. Исти је потписан током првог боравка делегације СГД-a (Зора Живановић и Мирољуб Милинчић) у Москви почетком октобра месеца 2014. године. Уговор је од стране РГД-а потписао председник друштва Сергеј Кужугетович Шојгу, а у име СГД-а члан извршног одбора Мирољуб Милинчић, а по овлашћењу председника СГД-а проф. емеритуса др Стевана Станковића. Потписивање Уговора је уприличено током Првог фестивала РГД-а. Почетком новембра месеца 2014. године реализована је друга посета представника СГД-а колегама у Москви, а поводом доделе награда и признања РГД-а. Тада је покренута и иницијатива за отварање експозитуре, односно Развојног центра РГД-а у Србији.

      
Са свечаности поводом потписивања споразума о сарадњи између СГД-a и РГД-a, Москва – 01.10.2014. год. (видео)

    

Извод из иначе богате преписке између РГД-a и СГД-a током 2015. године

Током 2015. године представници РГД-а остварили су четири петодневне посете географима у Србији, СГД-у и Универзитету у Београду – Географском факултету. Овом приликом је иницирана, договарана и развијана даља сарадња два друштва, али и сарадња географа Србије са регионалним одељењима РГД-а. Такође, интензивна је и преписка између два друштва по овом питању. Почетком октобра месеца 2015. године делегација РГД (Артјом Манукјан, извршни директор, Сергеј Катиков, саветник председника за питања међународне сарадње и Вјачеслав Јеремев) је приликом посете СГД свечано уручила чланске карте професору емеритусу др Стевану Станковићу и професору др Мирољубу Милинчићу. Овом приликом је договорен и модел будуће сарадње кроз оснивање Развојног центра Руског географског друштва у Србији (Центр развития Русского географического общества в Сербии).

Дана 17.10.2016. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Београду одржана је свечаност поводом званичног отварања Развојног центра Руског географског друштва у Србији. Свечаности су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, подпредседник Руског географског друштва и председник међународне географске уније (2012-2016) проф. др. Владимир Колосов, ректор Универзитета у Београду академик проф. др. Владимир Бумбаширевић, Њ.е. амбасадор Руске Федерације у Србији др. Александар Чепурин, проректори, декани, професори и студенти. Такође, представници привредног, културног, верског, политичког и војног миљеа Републике Србије и Руске Федерације. Свечаност је употпуњена Фото изложбом "Русија најлепша земља", приказом филма о историји Руског географског друштва, музичким програмом Академског културно уметничког друштва Универзитета у Београду "Шпанац", наступом уметника Љубомира Манасијевића и другим садржајима. Саставни део свечности је и потписивање споразума о сарадњи између Сверуске друштвене организације "Руско географско друштво" и Развојног центра Руског географског друштва у Србији.

  

Писана порука председника РГД поводом званичног почетка рада Развојног центра у Србији

На свечаности су говорили: подпредседник Руског географског друштва проф. др. Владимир Колосов, председник Републике Србије Томислав Николић, Њ. Е. амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин, декан Географког факултета проф. др Дејан Филиповић и директор Развојног центра Руског географског друштва у Србији проф. др Мирољуб Милинчић. Присутнима је прочитана писана порука председника Руског географског друштва Сергеја Кужугетовича Шојгуа. Председнику Републике Србије Томиславу Николићу је уручена чланска карта Руског географског друштва.


Медији о свечаном отварању Развојног центра Руског географског друштва
Медији више ;  Фото албум ;  Фото Tанјуг ; Видео Танјуг ; Википедија
ФОРМИРАЊЕ САВЕТА РАЗВОЈНОГ ЦЕНТРА

Дана 17. фебруара 2017. године формиран је Савет Развојног центра Руског географског друштва у Србији. 

Чланови савета су:
Душан Бајатовић, председник Савета
Владимир Колосов, заменик председника Савета
Бранислав Грујић, члан
Слободан Срећковић, члан
Дејан Павловић, члан
Емир Кустурица, члан
Радојка Ковач, члан      

  
Фото албум ;  Спутњик (21.02.2017) ;   Спутњик (22.02.2017) ; Вести на сајту Руског географског друштва  ; Спутњик - интервју

СЕДНИЦА САВЕТА

Дана 9. фебруара 2018. године у 14 часова одржана је седница Савета Развојног центра Руског географског друштва у Србији. Поднет је извештај о раду и финансијски извештај за 2017. годину. Усвојен је план рада и буџет за 2018. годину. Донета је одлука о измени Статута Центра, а у складу са новим предложеним називом: "Центар Руског географског друштва у Србији". Божана Остојић је постала члан Савета Центра. 
   

Презентација - Извештај о раду за 2017. годину  ;  Вести: 1, 2, 3, 4, 5, 6

СЕДНИЦА САВЕТА

Дана 22. фебруара 2019. године у 15 часова одржана је седница Савета Центра Руског географског друштва у Србији. Поднет је извештај о раду и финансијски извештај за 2018. годину. Усвојен је план рада и буџет за 2019. годину.

   

СЕДНИЦА САВЕТА

Дана 21. фебруара 2020. године у 15 часова одржана је седница Савета Центра Руског географског друштва у Србији. Поднет је извештај о раду и финансијски извештај за 2019. годину. Усвојен је план рада и буџет за 2020. годину. Промовисана је књига на тему Руско културно наслеђе у Србији. Најављена је организација и реализација низа важних догађаја током 2020 и 2021. године.  

    
Презентација рада Центра ;  Извештај о раду за 2019. годину

СЕДНИЦА САВЕТА

Дана 19. фебруара 2021. године у 14 часова одржана је седница Савета Центра Руског географског друштва у Србији. Поднет је извештај о раду и финансијски извештај за 2020. годину. Усвојен је план рада и буџет за 2021. годину. Промовисанo је руско издање књиге на тему Руско културно наслеђе у Србији. Такође и друга издања Центра настала и штампана у сарадњи са партнерима из привреде: Уџбеник руског језика за одрасле (основни ниво) "Ни пуха ни пера" и двојезична књига под именом "Братска прича  љубави два народа". Најављена је организација и реализација низа важних догађаја током 2021 и 2022. године.  

    
Извештај о раду: презентацијасумарни годишњи извештај  ;  Вести на сајту РГД ;  Медији : 1, 2, ;  Фото албум 

СЕДНИЦА САВЕТА

Дана 04. фебруара 2022. године у 15 часова одржана је седница Савета Центра Руског географског друштва у Србији. Поднет је извештај о раду и финансијски извештај за 2021. годину. Усвојен је план рада и буџет за 2022. годину. Потврђен је састав чланова Савета Центра за мандатни период 2022-2026. године у следећем саставу:
           Душан Бајатовић, председник Савета
           Владимир Колосов, заменик председника Савета
           Емир Кустурица, члан
           Бранислав Грујић, члан
           Слободан Срећковић, члан
           Дејан Павловић, члан
           Радојка Ковач, члан
           Божана Остојић, члан 
           Милинко Цицмил, члан

    
Извештај о раду, Вести на сајту РГД, Медији : 1, 2 

СЕДНИЦА САВЕТА

Дана 24. фебруара 2023. године у 15 часова одржана је седница Савета Центра Руског географског друштва у Србији. Седници Савета су присуствовали представници РГД из Москве и Амбасаде РФ у Србији. Поднет је извештај о раду и финансијски извештај за 2022. годину. Усвојен је план рада и буџет за 2023. годину. Предложено је и потврђено чланство у Савету Центра РГД у Србији за још два члана: Драгишу Мартиновића и Филипа Ђоковића. 

   
Извештај о раду  ; Презентација  2022; Презентација 2015-2022 ;  Одржане изложбе - табела ;   Фото албум   ;     Сајт РГД   ;     Одржане изложбе - карта