Акције


ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА О АРХИТЕКТИ НИКОЛАЈУ КРАСНОВУ 

Дана 29. марта 2019. године на 66. Мартовском фестивалу документарног и краткометражног филма у Дому омладине у Београду приказан је филм о истакнутом архиктекти Николају Краснову - "Од дужности и заклетве не одступај". Допринос у снимању овог филма на територији Србије дао је Центар Руског географског друштва у Србији.

Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6


КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ XX MEЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Дана 28. марта 2019. године у просторијама Народног музеја у Београду одржана је Конференција за штампу поводом почетка XX Међународног фестивала археолошког филма. На истом учествује 12 земаља са 42 филма. Руску Федерацију представљају три филма Руског географског друштва.

   
НајаваПозивницаПрограм
Медији: 1, 23, 4, 5, 6

ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДРЖАВНЕ КОМПАНИЈЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ „ГАСПРОМ ЊЕФТ-а“ И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Дана 23. марта 2019. године у просторијама Руског центра за науку и културу потписан је споразум о финансијској помоћи компаније Гаспром Њефт за унутрашњу декорацију Храма Светог Саве. Свечаност је одржана у простору у коме су изложене фотографије Руског географског друштва.  

   

Медији: 1, 2, 3,  
ЦЕНТАР РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ НА ГОДИШЊЕМ СЕМИНАРУ СРПСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА

Дана 23. матра 2019. године одржана је изложба фотографија Руског географског друштва са традиционалног Фото конкурса "Најлепша Земља". Била је постављена у холу Великог хемијског амфитеатра у Београду. Изложба је реализована у сарадњи Центра Руског географског друштва у Србији и Српског географског друштва, а поводом традиционалне манифестације Географски семинар и Годишње Скупштине СГД.  

    
Изложбе фотографија Руског географског друштва (карта)
ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДРЖАВНОГ УНИВЕРЗИТЕТА У АСТРАХАНУ И ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 8. новембра 2018. године потписан је Споразум о сарадњи између Државног универзитета у Астрахану и Центра Руског географског друштва у Србији. Иницијатор ове сарадње је Геолошко-географски факултет АДУ-а. Стране су се сложиле да иницирају заједничке пројекте у научно-истраживачкој, практичној и образовној сфери. Главне области будућег партнерства ће бити геоинформационе технологије и даљинска детекција Земље, физичка географија, рекреативна географија и туризам. Уверени смо да је је ово само почетак сарадње и да ће се она проширити на ниво наших Универзитета и Факултета. Велику захвалност за покретање ове сарадње дугујемо Виктору Занозину, полазнику трећег српско-руског еколошко-географског кампа Центра Руског географског друштва у Србији. Овом приликом преносимо његову поруку - верујемо да ће нова сарадња донети теоријске и практичне користи не само за студенте и наставнике наших Универзитета, већ и шире. Активности које планирамо ојачаће партнерство између организација и пријатељске односе братских словенских народа. Документ су потписали вршилац дужности ректора АДУ-а др Константин Маркелов и директор Центра др Мирољуб Милинчић.


   
Детаљније


ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЦЕНТРА ЗА НАУКУ И КУЛТУРУ РУСКИ ДОМ И ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 16. октобра 2018. године потписан је Споразум о сарадњи између Центра за науку и културу Руски дом и Центра Руског географског друштва у Србији. Договор о потписивању Споразума постигнут је на састанку одржаном 19. септембра 2018. године са директорком Руског дома Надеждом Кушченковом.

   
 Детаљније
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ РАДА ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 16. октобра 2018. године у Великој сали Руског дома у Београду одржана је Свечана академија поводом годишњице рада Центра Руског географског друштва у Србији. Прочитана су поздравна писма Артјома Манукјана, директора Извршне дирекције Руског геграфског друштва и Душана Бајатовића, председника Савета Центра Руског географског друштва у Србији. Програм је употпуњен наступом фолклора, хора и ансамбла АКУД Универзитета у Београду "Шпанац" и уметника Љубе Манасијевића. Саставни део програма је и Изложба фотографија Руског географског друштва са традиционалног Фото конкурса "Најлепша Земља". Изложба је постављена у Холу Руског дома и доступна је од 14. до 18. октобра 2018. године.

    
НАЈАВА: 1, 2, 3, 4, 5, 6
САЈТ РГД: 1, 2
МЕДИЈИ: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
ПОЗДРАВНА ПИСМА: 1, 2
ВИДЕО ЗАПИС
ФОТО АЛБУМ

ФЛАЈЕРМЕЂУНАРОДНА ЛЕТЊА ШКОЛА РГД-А У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

Од 19. до 26. августа 2018. године у Санкт Петербургу је одржана традиционална Међународна летња школа Руског географског друштва. Циљ школе је популаризација географије под слоганом „Географија за све“. Представник Центра Руског географског друштва у Србији одржао је семинар 23. августа у трајању од 930 до 1120 часова. Тема семинара: Основни принципи и правци популаризације географије на примеру Центра Руског географског друштва у Србији.

   
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Сертификат

ДАН РУСИЈЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ АМБАСАДЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Дана 7. јуна 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији учествовао је у обележавању Дана Русије. Догађај је организован од стране Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини. Центар је изложио фотографије Руског географског друштва са традиционалног Фото конкурса "Најлепша Земља". Изложба је била постављена у просторијама хотела Европа у Сарајеву.

   
МЕДИЈИ
ФОТО АЛБУМ

РУСКО ГЕОГРАФСКО ДРУШТВО НА XIX МЕЂУНАРОДНОЈ СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА​

Међународну смотру организују Народни музеј у Београду и Југословенска кинотека, од 22. до 29. марта 2018. године у дворани Југословенске кинотеке у Узун Мирковој улици.
ПРОГРАМ    ПЛАКАТ    НАЈАВА РТС
   

Конференција за штампу (19. 3. 2018. године - Југословенска кинотека)


САСТАНАК СА ПРОРЕКТОРОМ МГИМО

Дана 26. фебруара 2018. године представници Центра Руског географског друштва у Србији одржали су радни састанак са проректором Московског државног института за међународне односе (МГИМО) Јевгенијем Кожокином. Том приликом су размотрене могућносту сарадње на заједничким пројектима.

ПРИСУСТВО НА СВЕЧАНОМ ОТВАРАЊУ ЦЕНТРА ЗА РУСКЕ СТУДИЈЕ

Дана 25. фебруара 2018. године представници Центра Руског географског друштва у Србији присуствовали су свечаном отварању Центра за Руске студије на Универзитету у Београду - Факултету политичких наука. Том приликом Центру за Руске студије уступљене су фотографије са фотоконкурса РГД-а "Најлепша Земља".


ПОСЕТА ЗАСЕДАЊУ САВЕТА ЗА МЕДИЈЕ РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА 

Дана 18. октобра 2017. године делегација Развојног центра Руског географског друштва у Србији је на заседању Савета за медије Руског географског друштва. Састанак је одржан у московској централи Руског географског друштва. 

  

Медији у Руској федерацији о заседању Медија клуба: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Медији у Србији о заседању Медија Клуба: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Вести на сајту РГД-а: 1, 2, 3, 4

СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БАЊАЛУЦИ

Од 26. септембра до 1. октобра 2017. године Руско географско друштво на 12. смотри археолошког филма у Бањалуци - ЈУ Музеј Републике Српске.
Плакат ревије
Флајер

   
ДЕЛЕГАЦИЈА РГД-а У АЛЕКСАНДРОВЦУ

Дана 4. августа 2017. године делегација Руског географског друштва је боравила у Александровцу. Између Развојног центра Руског географског друштва у Србији и привредних и културних организација општине Александровац постоји традиционално добра сарадња. Овом приликом су остварене посете успешном привредом колективу Вино Жупи и културним установама - Завичајном музеју и Музеју виноградарства. Током 2016. године студенти из Руске Федерације су у више наврата боравили на територији општине Александровац. Овом приликом су разматране могућности наставка постојеће и унапређења међусобне сарадње.  

   

Независне Народне Новине Расинског Округа

ДЕЛЕГАЦИЈА РГД-а У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Дана 2. августа 2017. године делегација Руског географског друштва одржала је састанак у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије. Министар Младен Шарчевић је информисан о раду Развојног центра Руског географског друштва у Србији и размотрени су могући облици будуће сарадње, као и потенцијални заједички пројекти. Од стране Руског географског друштва наговештена је могућност већег учешћа студената из Србије на истраживачким акцијама и камповима у Руској Федерацији.

 

СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ

Од 23. до 30. марта 2017. године - Руско географско друштво на XVIII Међународној смотри археолошког филма у Београду
Вести на сајту РГД-а
Вести на сајту Југословенске кинотеке

ПОКЛОН ВРЕДНЕ И РАРИТЕТНЕ ГЕОГРАФСКЕ ЛИТЕРАТУРЕ РАЗВОЈНОМ ЦЕНТРУ

Захваљујући Дејану Спаићу Развојни центар Руског географског друштва у Србији је добио уникални препис књиге Јохана Хибнера (нем. Johanna Hübnera; рус. Иоганн Гюбнер) немачког географа историчара, педагога и генеалога (1668-1731)  под насловом ''Кратка питања из старе и нове географије'' (нем. орг. Kurtze Fragen aus der Neuer und alten Geographie; рус. прев. Земноводнаго круга краткое описание из старыя и новыя географии). Ово вредно дело је вероватно најстарији уџбеник географије из периода раног просветитељства, а извесно са највећим бројем издања (36) и преводом на скоро све значајније европске језике XVIII и XIX века. Дуго времена је уважавана за један од најбољих и најауторитативнијих уџбеника географије. Прво издање на немачком језику је штампано 1693. године у Лајпцигу, а на руски језик је преведена по заповести цара и великог кнеза Петра I. Превод је направљен имеђу 1711. и 1716. године, а прво руско издање је публиковано априла месеца 1719. године у Москви. Примерак који је сада у поседу Развојног центра Руског географског друштва у Србији је руком писан са димензијама 230 mm x 190 mm. На књизи је истакнуто уцртан монограм династије Романов, а као преписивач је потписан јеромонах Никодим. Рад на овом примерку књиге је завршен 1774. године за време владавине Катарине II Велике.

Погледати више
Вести на страници Спутњик Србија

ПОКЛОН ЦРКВЕНИХ КЊИГА ИЗ ПЕРИОДА ЦАРСКЕ РУСИЈЕ ПОДВОРЈУ РПЦ-е У БЕОГРАДУ

Дана 24. децембра 2016. године настављена је активност на сакупљању и поклањању вредних црквених књига Подворју Руске Православне цркве у Београду. Овом приликом је Дејан Спаић у присуству представника Развојног центра Руског географског друштва у Србији Московском патријархату и Руској Православној Цркви у Београду даровао вредне и старе руске православне књиге и то два велика Типика, односно црквена устава. Оба су комплетна, појединачно по 450 страница, са дрвеним корицама и кожним повезом. Димензије књига су 350 × 225 × 70 mm. Једна је штампана 1849. године за време владавине цара Николаја I Павловича, a друга 1859. за време владавине његовог сина цара Александра II. Књиге су штампане у комбинацији црне и црвене боје – типично за црквену литературу. Почињу са текстом у славу Бога, владајућег Цара и његовог племства.

   

Погледати више

ПОЧЕТАК ПРИКУПЉАЊА ГРАЂЕ РУСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Дана 7. децембра 2016. године посредовањем Развојног центра Руског географског друштва у Србији успостављен је контакт и одржан састанак између господина Дејана Спаића и старешине Подворја Руске Православне цркве у Београду протојереја Виталија Тарасјева. Овом приликом је Дејан Спаић у присуству директора Развојног центра Руског географског друштва у Србији Московском патријархату и Руској Православној Цркви у Београду даровао вредне и старе руске православне књиге и то: Требник (XVIII век), Псалтир (1746. године - штампан у Чернигову) и Житије Светих за јун, јул и август месец (1737. године). Овом приликом је договарана и будућа сарадња између Московског патријархата Руске Православне Цркве у Београду, Развојног центра Руског географског друштва у Србији и господина Дејана Спаића. Сарадња ће се пре свега односити на мапирање, сакупљање и чување Руског културног наслеђа на Западном Балкану.


Погледати више 
Вести на страници Спутњик Србија
ПОСЕТА РУСКОМ ГЕОГРАФСКОМ ДРУШТВУ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ 

24.06.2016. године