Акције

ЛЕТО 2021- МЕЂУНАРОДНИ СПОРТСКО-ТУРИСТИЧКИ ДОГАЂАЈ "НЕВЕРОВАТНИХ 10110 KM КРОЗ РУСИЈУ"
СРБИЈА - ПРИПРЕМНА ФАЗА

Од 18. до 26. јула 2021. године у Србији  је одржана припремна фаза међународне манифестације "Невероватних 10110 km кроз Русију". Пројекат је посвећен јубилејима из 2020. године: 75 година победе над фашизмом и 175 година постојања и успешног рада Руског географског друштва. После ових припрема следе три фазе у Русији: Крим - 10 km пливања/дан (отворено море), Севастопољ-Владивосток - 10.000 km на моторциклима за 10 дана и Приморски крај (Земља леопарда) - 100 km/дан пешачења. Током припремне фазе у Србији од  18 до 26. јуна отворена је кружна туристичка тура кроз Србију. Тура је предложена и прилагођена за моторизоване туристе из Руске федерације. Дана 24. јуна у  Новом Саду је реализован пливачки маратон у трајању од три сата, а током 24. и 25. јуна пешачки маратон на Фрушкој гори (77 km/18 часова) са посетама меморијалним местима из II светског рата. 

    
    

Погледати више
Медији: 12, 3, 4, 5
Сајт РГД
Фото албум припремне етапе у Србији


ПОСЕТA СРХЦ У НИШУ 

Дана 16. и 21. јуна 2021. године делегација Центра Руског географског друштва у Србији је у посети Српско-руском хуманитарном центру у Нишу. Потврђено је да две организације имају дугу и успешну сарадњу. Договорен је наставак и интензивирање исте чим то услови пандемије буду дозволили. Договорене су неке конкретне активности за 2021. годину. Размотрене су могућности потписивања оквирног споразума о пословно-техничкој сарадњи. 

    
Сајт СРХЦ
Фото албум

ЦЕНТАР НА СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ

Од 12. до 19. маја 2021. године Центар Руског географског друштва у Србији на 21. међународној смотри археолошког филма у Београду. Смотру традиционално организује Народни музеј Србије са партнерима и сарадницима. Руско географско друштво на овој смотри учествује по трећи пут, са филмовима из сопствене продукције. Ове године са филмовима: Ипатијевски манастир (недеља 16. мај) у режији Дарија Андријанова и Псковски кремљ (понедељак 17. мај) у режији Марије Самоилове.
Медији:1234
Програм
Плакат
Врњачка Бања: од 5. до 7. јула 2021. - Завичајни музеј - Замак културе Белимарковић-Културни центар Врњачка Бања

Ковин: од 12. до 16. јула 2021. - Библиотека "Вук Караџић" 
Врбас: од 21. до 28. јула 2021. - Градски музеј Врбаса

ПРОМОЦИЈА ЦЕНТРА У МОСКВИ

Дана 17. маја 2021. године у Москви је одржана промоција Центар Руског географског друштва у Србији. Центар је представио део својих активности реализованих од 2015. до 2020. године. Промоција Центра је одржана у централном здању Руског географског друштва у Москви. Центар је посебно представио део резултата истраживачке и издавачке делатности за 2020. годину. Овом приликом Руском географском друштву је поклоњено по шест примерака следећих издања: Руско културно наслеђе у Србији, на руском и српском језику, уџбеник руског језика Ни пуха ни пера и Прича о братској љубави два народа (двојезичо издање). Овом приликом је Центру уручено признање за допринос обележавању 175 година постојања РГД-а.


    


ПРОМОЦИЈА ЦЕНТРА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У СМОЛЕНСКУ

Дана 11. маја 2021. Центар Руског географског друштва у Србији је на универзитету у Смоленску представио део својих активности реализованих од 2015. до 2020. године. Представници Центра су примљени од стране ректора и других руководиоца Универзитета и појединих факултета. Посебно је истакнута улога Центра на интензивирању сарадње између универзитета у Руској федерацији и Србији, а у том контексту и универзитета у Смоленску и Београду. Центар је на наменски организованом скупу представио део резултата богате истраживачке и издавачке делатности из 2020. године: руско издање књиге Руско културно наслеђе у Србији и уџбеник руског језика за одрасле Ни пуха ни пера. Библиотеци универзитета и посетиоцима је подељен део тиража ових издања.


    

ШКОЛА РУСКОГ ЈЕЗИКА

Током марта и априла месеца 2021. године Центар Руског географског друштва у Србији је завршио реализацију првог интензивног курса (недељно три пута по два часа) учења руског језика. Исти је реализован по уџбенику Ни пуха ни пера, који је Центар објавио у сарадњи са компанијом НИС а.д. Курс је реализован у склопу припрема Центра за боравак у Смоленској Области (3-17. мај). Полазници курса су: Дурлевић У, Ивановић Н,  Марковић М, Милинчић М, Николић Т, Петровић Д, Милинчић У и Смиљанић Д.

УЧЕШЋЕ НА IX МЕЂУНАРОДНОЈ НАУЧНО-СТРУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У КРАСНОДАРУ

Од 21. до 24. априла 2021. године Центар Руског географског друштва у Србији је суорганизатор IX Међународне конференције у Краснодару на тему Туристичко-рекреациони комплекс у систему регионалног развоја. Конференција је одржана на Кубанском државном универзитету. Центар се представио презентацијом о свом раду од 2015. до 2020. године и посебно научно-стручним и издавачким активностима током 2020. године. 

   
   

Фото албум
Најава : 123, 4, 5, 6, 7, 8
Програм

УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ЛЕЊИНГРАДСКОГ ДРЖАВНОГ УНИВЕРЗИТЕТА ПУШКИН

Дана  14. априла 2021. Лењинградски државни универзитет А.С.Пушкин одржао је свечаност поводом 175 година постојања Руског географског друштва. Центар РГД-а у Србији је званично био укључен у програм рада скупа. Представљен је презентацијом Центра и директним онлајн укључењем његових представника (В.Грбовић, Ј.Сопиљњак и М.Милинчић).  

Студенти ЛДУ А.С.Пушкин у научно-истраживачким програмима РГД
Комисија РГД за географско истраживање планина  (73 године рада)
Комисија РГД за историјску географију (25 година рада)
Презентација о раду Центра РГД у Србији

ПРОМОЦИЈА ИЗДАЊА ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 9. марта 2021. године у просторијама Руског дома у Београду одржана је промоција Центра Руског географског друштва у Србији. У сарадњи са активом професора руског језика представљена су издања Центра објављена током 2020. године. Са представницима овог струковног удружења разматране су могућности и договорена је будућа међусобна сарадња.   

   
Фото албум
Руски дом


ДАНИ "РУСКЕ КУЛТУРЕ" У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ (15-25. ЈАНУАР 2021)

Центар Руског географског друштвау Србији и ове године активно учествује на традиционалној манифестацији Дани Руске културе у Сремској Митровици. Програм организује Историјски архив ”Срем” и Регионално удружење српско-руског пријатељства ,,Срем”, уз подршку Града Сремска Митровица, Руског дома и Центра Руског географског друштва у Србији. Почетак програма је обележен отварањем изложбе фотографија ”Русија најлепша земља”. Програм манифeстације је доступан путем интернета на јутјуб каналу Историјског архива ”Срем”. 
Медији: 1, 2, 345678910111213, 14
Видео материјал: 1, 2, 3, 4, 5, 6


ПОТПИСАН СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ И УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Дана 30. новембра 2020. године у згради Ректората Универзитета у Источном Сарајеву (Вука Караџића бр. 30) потписан је Споразум о сарадњи између Центра Руског географског друштва у Србији и Универзитета у Источном Сарајеву. Током радног састананк са ректором проф. др Миланом Кулићем и прорекорима анализиране су дугорочне (потенцијалне) и краткорочне могућности за сарадњу. Договорен је начелни заједнички наступ за научне и стручне пројекте на кокурсима у Руској Федерацији.    

      

Сајт Универзитета
Медији: 1, 2, 3, 4, 5


СТРУЧНА ЕКСКУРЗИЈА НА ТЕМУ РУСКО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ У СРБИЈИ

Поводом 175. година постојања и успешног рада Руског географског друштва и Дана географа Русије Центар Руског географског друштва у Србији реализује низ пригодних активности. Дана 22. и 23. августа 2020. за сараднике је организована стручна екскурзија посвећена руском културном наслеђу у Србији. Обиђен је већи број локалитета, а најзнаајнији су: маузолеј на Опленцу, некадашњи први Српско-руски манастир Св. Ваведења (Миљково) и фреска Св. цара Николаја II у манастиру Жичи. 

     

АКТИВНОСТИ ЦЕНТРА ПОВОДОМ 175. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И УСПЕШНОГ РАДА
РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА И ДАНА ГЕОГРАФА РУСИЈЕ

Део програма активности 
Од 14. до 17. августа 2020, у сарадњи са Градском општином Гроцка у Лештану је спроведен низ активности на обнови споменика из Другог светског рата и уређењу околног простора. Споменик је посвећен борцима ЈА (11) и Црвене армије (7), а страдали су  током борби за ослобођење Београда, октобра 1944. године. Свечаносу поводом овог догађаја одржана је 17. августа у 11 часова.

    

Медији: 1234, 5, 6, 7, 8
Фото албум 

ЧЕСТИТКЕ РУСКОМ ГЕОГРАФСКОМ ДРУШТВУ И ГЕОГРАФИМА РУСИЈЕ 
ОД КОЛЕГА ИЗ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (БиХ)

Поводом 18. августа дана Руског геграфског друштва, јубилеја 175 година успешног рада и постојања и Дана географа Русије колеге, стручне институције и организације и друтвени радници Србије и Републике Српске  упућују најискреније честитке:  

Центар Руског географског друштва из Србије
Члан Председништва БИХ, 1
Српско географско друштво

Географско друштво републике Српске
Географски факултет Универзитета у Београду
Одсека за географију ПМФ Универзитета у Приштини (Косовска Митровица)
Универзитет у Бања Луци - ПМФ
Универзитет у Источном Сарајеву - Филозофски факултет са Пала

Честитке упућене Центру РГД у Србији: 1, 2, 3


ЧЕСТИТКА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА СРПСКОМ ГЕОГРАФСКОМ ДРУШТВУ

Дана 26. марта 2020. године први потпредседник Руског географског друштва академик проф. др  Николај Касимов упућује честитку проф. Мирку Грчићу - председнику и свим члановима Српског географског друштва. У своје лично име, у име Руског географског друштва и свиих руских географа академик Касимов честита дан оснивања и годину јубилеја (110) Српског географског друштва. Са жељом да будућа сарадња између два друштва буде oбележена плодном и разноврсном сарадњом на добробит географије и географа.
Честитка : видетиВидети на сајту СГД 
Центар Руског географског друштва у Србији се придружује честиткама. Са жељом да се уважавање и сарадња између два друштва сачува и унапреди.


СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ РАДА ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 15. новембра 2019. године у Великој сали Руског дома у Београду одржана је Свечана академија поводом годишњице рада Центра Руског географског друштва у Србији. Говорили су Душан Бајатовић, председник Савета Центра, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко и Мирољуб Милинчић, директор Центра. Програм је употпуњен наступом фолклора и ансамбла АКУД Универзитета у Београду "Шпанац" и уметника Љубе Манасијевића. 

     

    

Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13
РГД: 1
Фото албум
Извештај о раду
Видео обраћање потпредседника Савета Центра
Видео материјал Академије


ЦЕНТАР РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ БЕСМРТНИ ПУК

Од 24. до 27. септембра 2019. године у Београду је одржана Међународна конференција "Бесмртни пук", први пут ван граница Руске Федерације. Центар Руског географског друштва у Србији је активно учествовао у свим фазама припреме и реализације овог важног међународног догађаја. Манифестацији је присуствовало 80 делегата из 55 држава света и велики број учесника из Србије и региона. На Конференцији за штампу председник Савета Центра РГД-a у Србији Душан Бајатовић је подсетио да Бесмртни пук окупља учеснике Другог светског рата и њихове потомке како се не би заборавила дешавања током антифашистичке борбе у којој је највеће жртве дао руски и српски народ.   

    
Фото албум
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, ...


ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ И КУБАНСКОГ ДРЖАВНОГ УНИВЕРЗИТЕТА

Дана 15. септембра 2019. године у Краснодару је потписан Споразум о сарадњи између Центра Руског географског друштва у Србији и Кубанског државног универзитета. У име Универзитета Споразум је потписао ректор Михајл Борисович Астапов, а у име Центра Мирољуб Милинчић. Чину потписивања су присуствовали први проректор Хагуров Темир Ајтечевич, директор Института геграфије, геологије, туризма и услуга Беликов Михаил Јуревич, професори, асистенти и студенти. 

    

Фото албум
Вести

ПОКЛОН НАУЧНИХ ПУБЛИКАЦИЈА ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ ЗА БИБЛИОТЕКУ РГД-а

Дана 1. септембра 2019. године Центар Руског географског друштва у Србији поклонио је Библиотеци РГД-а географску научну и стручну литературу штампану у Србији. Поклон је припремљен у сарадњи са географским институцијама и географима појединцима (ауторима) из Србије. Ово је почетак рада на овој активности.

Списак публикација поклоњених РГД-у 
Списак публикација које су Центру уступљене од партнерских институција и појединаца
Поклон Универзитета у Новом Саду, ПМФ - Департманана за географију, туризам и хотелијерство 
Поклон Географског института Јован Цвијић, САНУ 
Поклон аутора и других појединацаМЕЂУНАРОДНА ЛЕТЊА ШКОЛА РГД-а (MOСКВА-КАЛУГА)

Од 18. до 25. августа 2019. године одржана је традиционална Међународна летња школа Руског географског друштва. Циљ школе је популаризација географије под слоганом „Географија за све“. Представник Центра одржао је предавање 24. августа у термину од 10 до 1130 часова. Тема: Центри Руског географског друштва у иностранству - пример Србије.

ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА О АРХИТЕКТИ НИКОЛАЈУ КРАСНОВУ 

Дана 29. марта 2019. године на 66. Мартовском фестивалу документарног и краткометражног филма у Дому омладине у Београду приказан је филм о истакнутом архиктекти Николају Краснову - "Од дужности и заклетве не одступај". Допринос у снимању овог филма на територији Србије дао је Центар Руског географског друштва у Србији.

Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6


КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ XX MEЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Дана 28. марта 2019. године у просторијама Народног музеја у Београду одржана је Конференција за штампу поводом почетка XX Међународног фестивала археолошког филма. На истом учествује 12 земаља са 42 филма. Руску Федерацију представљају три филма Руског географског друштва.

   
НајаваПозивницаПрограм
Медији: 1, 23, 4, 5, 6

ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДРЖАВНЕ КОМПАНИЈЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ „ГАСПРОМ ЊЕФТ-а“ И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Дана 23. марта 2019. године у просторијама Руског центра за науку и културу потписан је споразум о финансијској помоћи компаније Гаспром Њефт за унутрашњу декорацију Храма Светог Саве. Свечаност је одржана у простору у коме су изложене фотографије Руског географског друштва.  

   

Медији: 1, 2, 3,  
ЦЕНТАР РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ НА ГОДИШЊЕМ СЕМИНАРУ СРПСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА

Дана 23. матра 2019. године одржана је изложба фотографија Руског географског друштва са традиционалног Фото конкурса "Најлепша Земља". Била је постављена у холу Великог хемијског амфитеатра у Београду. Изложба је реализована у сарадњи Центра Руског географског друштва у Србији и Српског географског друштва, а поводом традиционалне манифестације Географски семинар и Годишње Скупштине СГД.  

    
Изложбе фотографија Руског географског друштва (карта)
ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДРЖАВНОГ УНИВЕРЗИТЕТА У АСТРАХАНУ И ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 8. новембра 2018. године потписан је Споразум о сарадњи између Државног универзитета у Астрахану и Центра Руског географског друштва у Србији. Иницијатор ове сарадње је Геолошко-географски факултет АДУ-а. Стране су се сложиле да иницирају заједничке пројекте у научно-истраживачкој, практичној и образовној сфери. Главне области будућег партнерства ће бити геоинформационе технологије и даљинска детекција Земље, физичка географија, рекреативна географија и туризам. Уверени смо да је је ово само почетак сарадње и да ће се она проширити на ниво наших Универзитета и Факултета. Велику захвалност за покретање ове сарадње дугујемо Виктору Занозину, полазнику трећег српско-руског еколошко-географског кампа Центра Руског географског друштва у Србији. Овом приликом преносимо његову поруку - верујемо да ће нова сарадња донети теоријске и практичне користи не само за студенте и наставнике наших Универзитета, већ и шире. Активности које планирамо ојачаће партнерство између организација и пријатељске односе братских словенских народа. Документ су потписали вршилац дужности ректора АДУ-а др Константин Маркелов и директор Центра др Мирољуб Милинчић.


   
Детаљније


ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЦЕНТРА ЗА НАУКУ И КУЛТУРУ РУСКИ ДОМ И ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 16. октобра 2018. године потписан је Споразум о сарадњи између Центра за науку и културу Руски дом и Центра Руског географског друштва у Србији. Договор о потписивању Споразума постигнут је на састанку одржаном 19. септембра 2018. године са директорком Руског дома Надеждом Кушченковом.

   
 Детаљније
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ РАДА ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 16. октобра 2018. године у Великој сали Руског дома у Београду одржана је Свечана академија поводом годишњице рада Центра Руског географског друштва у Србији. Прочитана су поздравна писма Артјома Манукјана, директора Извршне дирекције Руског геграфског друштва и Душана Бајатовића, председника Савета Центра Руског географског друштва у Србији. Програм је употпуњен наступом фолклора, хора и ансамбла АКУД Универзитета у Београду "Шпанац" и уметника Љубе Манасијевића. Саставни део програма је и Изложба фотографија Руског географског друштва са традиционалног Фото конкурса "Најлепша Земља". Изложба је постављена у Холу Руског дома и доступна је од 14. до 18. октобра 2018. године.

    
НАЈАВА: 1, 2, 3, 4, 5, 6
САЈТ РГД: 1, 2
МЕДИЈИ: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
ПОЗДРАВНА ПИСМА: 1, 2
ВИДЕО ЗАПИС
ФОТО АЛБУМ

ФЛАЈЕРМЕЂУНАРОДНА ЛЕТЊА ШКОЛА РГД-а У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

Од 19. до 26. августа 2018. године у Санкт Петербургу је одржана традиционална Међународна летња школа Руског географског друштва. Циљ школе је популаризација географије под слоганом „Географија за све“. Представник Центра Руског географског друштва у Србији одржао је семинар 23. августа у трајању од 930 до 1120 часова. Тема семинара: Основни принципи и правци популаризације географије на примеру Центра Руског географског друштва у Србији.

   
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 910 
Сертификат

ДАН РУСИЈЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ АМБАСАДЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Дана 7. јуна 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији учествовао је у обележавању Дана Русије. Догађај је организован од стране Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини. Центар је изложио фотографије Руског географског друштва са традиционалног Фото конкурса "Најлепша Земља". Изложба је била постављена у просторијама хотела Европа у Сарајеву.

   
МЕДИЈИ
ФОТО АЛБУМ

РУСКО ГЕОГРАФСКО ДРУШТВО НА XIX МЕЂУНАРОДНОЈ СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА​

Међународну смотру организују Народни музеј у Београду и Југословенска кинотека, од 22. до 29. марта 2018. године у дворани Југословенске кинотеке у Узун Мирковој улици.
ПРОГРАМ    ПЛАКАТ    НАЈАВА РТС
   

Конференција за штампу (19. 3. 2018. године - Југословенска кинотека)


САСТАНАК СА ПРОРЕКТОРОМ МГИМО

Дана 26. фебруара 2018. године представници Центра Руског географског друштва у Србији одржали су радни састанак са проректором Московског државног института за међународне односе (МГИМО) Јевгенијем Кожокином. Том приликом су размотрене могућносту сарадње на заједничким пројектима.

ПРИСУСТВО НА СВЕЧАНОМ ОТВАРАЊУ ЦЕНТРА ЗА РУСКЕ СТУДИЈЕ

Дана 25. фебруара 2018. године представници Центра Руског географског друштва у Србији присуствовали су свечаном отварању Центра за Руске студије на Универзитету у Београду - Факултету политичких наука. Том приликом Центру за Руске студије уступљене су фотографије са фотоконкурса РГД-а "Најлепша Земља".


ПОСЕТА ЗАСЕДАЊУ САВЕТА ЗА МЕДИЈЕ РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА 

Дана 18. октобра 2017. године делегација Развојног центра Руског географског друштва у Србији је на заседању Савета за медије Руског географског друштва. Састанак је одржан у московској централи Руског географског друштва. 

  

Медији у Руској федерацији о заседању Медија клуба: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Медији у Србији о заседању Медија Клуба: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Вести на сајту РГД-а: 1, 2, 3, 4

СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БАЊАЛУЦИ

Од 26. септембра до 1. октобра 2017. године Руско географско друштво на 12. смотри археолошког филма у Бањалуци - ЈУ Музеј Републике Српске.
Плакат ревије
Флајер

   
ДЕЛЕГАЦИЈА РГД-а У АЛЕКСАНДРОВЦУ

Дана 4. августа 2017. године делегација Руског географског друштва је боравила у Александровцу. Између Развојног центра Руског географског друштва у Србији и привредних и културних организација општине Александровац постоји традиционално добра сарадња. Овом приликом су остварене посете успешном привредом колективу Вино Жупи и културним установама - Завичајном музеју и Музеју виноградарства. Током 2016. године студенти из Руске Федерације су у више наврата боравили на територији општине Александровац. Овом приликом су разматране могућности наставка постојеће и унапређења међусобне сарадње. 

Независне Народне Новине Расинског Округа

ДЕЛЕГАЦИЈА РГД-а У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Дана 2. августа 2017. године делегација Руског географског друштва одржала је састанак у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије. Министар Младен Шарчевић је информисан о раду Развојног центра Руског географског друштва у Србији и размотрени су могући облици будуће сарадње, као и потенцијални заједички пројекти. Од стране Руског географског друштва наговештена је могућност већег учешћа студената из Србије на истраживачким акцијама и камповима у Руској Федерацији.

 

СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ

Од 23. до 30. марта 2017. године - Руско географско друштво на XVIII Међународној смотри археолошког филма у Београду
Вести на сајту РГД-а
Вести на сајту Југословенске кинотеке

ПОКЛОН ВРЕДНЕ И РАРИТЕТНЕ ГЕОГРАФСКЕ ЛИТЕРАТУРЕ РАЗВОЈНОМ ЦЕНТРУ

Захваљујући Дејану Спаићу Развојни центар Руског географског друштва у Србији је добио уникални препис књиге Јохана Хибнера (нем. Johanna Hübnera; рус. Иоганн Гюбнер) немачког географа историчара, педагога и генеалога (1668-1731)  под насловом ''Кратка питања из старе и нове географије'' (нем. орг. Kurtze Fragen aus der Neuer und alten Geographie; рус. прев. Земноводнаго круга краткое описание из старыя и новыя географии). Ово вредно дело је вероватно најстарији уџбеник географије из периода раног просветитељства, а извесно са највећим бројем издања (36) и преводом на скоро све значајније европске језике XVIII и XIX века. Дуго времена је уважавана за један од најбољих и најауторитативнијих уџбеника географије. Прво издање на немачком језику је штампано 1693. године у Лајпцигу, а на руски језик је преведена по заповести цара и великог кнеза Петра I. Превод је направљен имеђу 1711. и 1716. године, а прво руско издање је публиковано априла месеца 1719. године у Москви. Примерак који је сада у поседу Развојног центра Руског географског друштва у Србији је руком писан са димензијама 230 mm x 190 mm. На књизи је истакнуто уцртан монограм династије Романов, а као преписивач је потписан јеромонах Никодим. Рад на овом примерку књиге је завршен 1774. године за време владавине Катарине II Велике.

Погледати више
Вести на страници Спутњик Србија

ПОКЛОН ЦРКВЕНИХ КЊИГА ИЗ ПЕРИОДА ЦАРСКЕ РУСИЈЕ ПОДВОРЈУ РПЦ-е У БЕОГРАДУ

Дана 24. децембра 2016. године настављена је активност на сакупљању и поклањању вредних црквених књига Подворју Руске Православне цркве у Београду. Овом приликом је Дејан Спаић у присуству представника Развојног центра Руског географског друштва у Србији Московском патријархату и Руској Православној Цркви у Београду даровао вредне и старе руске православне књиге и то два велика Типика, односно црквена устава. Оба су комплетна, појединачно по 450 страница, са дрвеним корицама и кожним повезом. Димензије књига су 350 × 225 × 70 mm. Једна је штампана 1849. године за време владавине цара Николаја I Павловича, a друга 1859. за време владавине његовог сина цара Александра II. Књиге су штампане у комбинацији црне и црвене боје – типично за црквену литературу. Почињу са текстом у славу Бога, владајућег Цара и његовог племства.

   

Погледати више

ПОЧЕТАК ПРИКУПЉАЊА ГРАЂЕ РУСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Дана 7. децембра 2016. године посредовањем Развојног центра Руског географског друштва у Србији успостављен је контакт и одржан састанак између господина Дејана Спаића и старешине Подворја Руске Православне цркве у Београду протојереја Виталија Тарасјева. Овом приликом је Дејан Спаић у присуству директора Развојног центра Руског географског друштва у Србији Московском патријархату и Руској Православној Цркви у Београду даровао вредне и старе руске православне књиге и то: Требник (XVIII век), Псалтир (1746. године - штампан у Чернигову) и Житије Светих за јун, јул и август месец (1737. године). Овом приликом је договарана и будућа сарадња између Московског патријархата Руске Православне Цркве у Београду, Развојног центра Руског географског друштва у Србији и господина Дејана Спаића. Сарадња ће се пре свега односити на мапирање, сакупљање и чување Руског културног наслеђа на Западном Балкану.


Погледати више 
Вести на страници Спутњик Србија
ПОСЕТА РУСКОМ ГЕОГРАФСКОМ ДРУШТВУ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ 

24.06.2016. године