Акције


РУСИЈА НА ЕВРОПСКОЈ ГЕОГРАФСКОЈ  ОЛИМПИЈАДИ

Од 30. јуна до 3. јула 2024. године у Србији је одржана јубиларна X европска географска олимпијада. На истој су учествовале делегације 12 држава са 140 такмичара, већи број представника организатора и волонтера. Најзначајнији део програма је реализован на планини Копаоник (општине Брус и Рашка). Екипа Руске Федерације је једна од најбројнијих и најуспешнијих на овом такмичењу.

      

Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7,   ;     Фото албум 

ЦЕНТАР НА ГОДИШЊИЦИ ДАНА ГЕОГРАФСКОГ ФАКУЛТЕТА

Дана 21. јуна 2024. године одржана је свечаност поводом Дана Географског факултета у Београду. Тим поводом награђени су: Кубански државни универзитет из Краснодара (Повеља) и др Тамара Ватлина Валентиновна, Смоленски државни универзитет (Захвалница). Интензивна и разноврсна сарадња са Кубанским државним универзитетом из Краснодара датира од 2019. године. Организовано је неколико заједничких летњих кампова, међународних научних конференција, изложби фотографија и др. На територији Универзитета је 25. априла 2024. формиран засад (10 храстова) назван Алеја Руско-Српског пријатељства. Скупу се у име награђених видео записом захвалио ректор Кубанског универзитета из Краснодара Михил Астапов Борисович.  

    
Видео запис,    Фото албум,     Сајт Географског факултета

ЦЕНТАР НА 24. МЕЂУНАРОДНОЈ СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ

Смотра је организована од 28. маја до 2. јуна 2024. године од стране Народног музеја Србије у Београду и партнерских институција из земље и иностранства. На смотри су приказана 25 филмова из 8 земаља – Русија (1), Јапан (1), Швајцарска (1), Италија (5) Шпанија (5), Грчка (2), Иран (1) и Србије (9). Центар Учествује са филмом "Мој лични змај" у режији Мила Кудрашјова (30. мај). Од 2017. године ово је шесто учешће Центара са највише филмова из продукције Руског географског друштва.

     
 Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, ...              Позивница ,   Програм (стр. 1, стр. 2)    Фото албум ,

ЦЕНТАР НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА РУСКИХ ДОБРОВОЉАЦА У ВИШЕГРАДУ

Дана 12. априла 2024. године Центар Руског географског друштва у Србији активно учествује у обележавању Дана Руских добровољаца у Вишеграду. Овим поводом је у Градској галерији Вишеград 11.и 12. априла организована изложба фотографија Руског географскг друштва "Најлепша земља". Изложбу су организовали Центар РГД у Србији, Градска галерија Вишеград и Удружење грађана Српско-руска заједница "Завет".  

    
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6,     Фото албум;   

ЦЕНТАР НА СВЕТСКОМ ФЕСТИВАЛУ МЛАДИХ У СОЧИЈУ

Од 1. до 7. марта  2024. године у Сочију (Адлер - Сиријус) се окупило више од 20.000 младих, представника више од 300 етничких заједница. Више од половине њих је из иностранства (180 држава). Србија, са више од 200 учесника има једну од бројнијих делегација. Центар има активно учешће током целог периода трајања фестивала. На панел дискусији  (Геоконтакти: како је географија ујединила 129 земаља света) је представљен рад и најважнији резултати Центра РГД-а у Србији. Фестивал је церемонијално отворио и затворио Владимир Владимирович Путин, председник Русије.

    
Фото албум   ;   Медији у Србији :  1, 2, 3, 4 , 5, 6, 7 , ТВ Храм

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "СВЕТИ ГРГУР ОСТРВО УЖАСА"

Промоција књиге Свети Гргур острво ужаса, аутора Бранка М. Слијепчевића одржана је 1. марта 2024. године, са почетком у 18 часова, у просторијама Руског центра за науку и културу у Београду.  Промоцију организују Центар Руског географског друштва у Србији и  Библиотека "Јован Дучић" из Сечња. Програм је употпуњен пригодним културно уметничким програмом. 

    
Позницива  ;   Фото албум  ;  


ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "РУСИ, КОСМЕТ И ВРЕМЕ"

Промоција књиге Руси, Космет и време, аутора Радмиле Тодић-Вулићевић, у издању Центра Руског географског друштва у Србији одржана је на више локација: Ниш (Призренска богословија, 15.2.2024), Косовска Митровица и Грачаница. Њих увек прати многобројна публика и уметници са пригодним културно уметничким програмом. Свакој промоцији лично присуствује ауторка, уз подршку издавача, рецензената, Кола Српских сестара и других сарадника.  

    
Позивница   ;   Фото албум  ;  Медији :  1, 2, 3, 


ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "РУСИ, КОСМЕТ И ВРЕМЕ" (РУСКИ ДОМ)

Дана 9. фебруара 2024. године у 17 часова одржана је прва промоција књиге Руси, Космет и време у издању Центра Руског географског друштва у Србији. Иста је одржана пред многобројном публиком у просторијама Руског дома у Београду. Промоцију књиге у присуству ауторке Радмиле Тодић-Вулићевић, рецензената, представника издавача и Руског дома употпунио је пригодан културно уметнички програм.
  

    

Позивница,   Фото албум,   Медији :  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, ... 


ДЕЦА ДОНБАСА У ПОСЕТИ ЦЕНТРУ РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 7. и 9. новембра 2023. године деца Доњецке Народне Републике (ДНР) и других субјеката РФ, са својим родитељима и пратиоцима, упознају део активности Центра Руског географског друштва у Србији. Током своје вишедневне посете Србији, упркос препуном распореду дешавања, два пута остварују сарадњу са представницима Центра. Овом приликом су им уручени симболични поклони са обележјима Центра РГД у Србији, а са жељом да ускору буду активни учесници неких од наших програма. 
  

    

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ РАДА ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 19. октобра 2023. године у Великој сали Руског дома у Београду одржана је Свечана академија поводом обележавања годишњице рада Центра Руског географског друштва у Србији и 79. године ослобођења Београда од фашизма у II светском рату. Присутни су сарадници, пријатељи и поштоваоци рада Центра из Београда, Врбаса, Новог Сада, Бечеја, Сечња, Ниша, Бруса, Чачка, Бања Луке и других градова и места у Србији и окружењу. Програм свечаности: хор и оркестар Академског културно уметничког друштва Универзитета у Београду „Шпанац“ и инструментални дуо Соње Калајић и Дражена Тиквеше. 

    
   

Фото албум   ;   Видео материјал 1, 2, 3, 4, ... ;    Медији: 1, 2, 3, 4


ЦЕНТАР НА ДВЕ НАУЧНЕ КОНФЕРЕНЦИЈЕ (УЛАН-УДЕ И УЛАН БАТОР)

Од 07. до 21.09. 2023. године представници Центра Руског географског друштва у Србији у сарадњи са Aсоцијацијом економских географа Русије на научним конференцијама у Русији (Улан-Уде) и Монголији (Улан Батор). Учвршћени су стари и остварени многобројни нови контакти од значаја за афирмацију досадашњих и планова за будући рад Центра. Договорене су и неке конкретне међународне активности Центра за период од 2024. до 2027. године.

    

Медији :   1, 2, 3, 4, 5 ....   Програм: 1, 2, 3, 4

НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЈА O ПРОБЛЕМИМА ВОДА МЕЂУНАРОДНИХ РЕЧНИХ СЛИВОВА
"TRANSBOUNDARY EROSION AND WATERSHED POLLUTION"

Међународна конференција је одржана од 19. до 23. јула у Београду. Први дан рада (20. јул) је одржан у згради Ректората Универзитета у Београду, а други (21. јул) у Руском центру за науку и културу (Руски дом) у Београду. Током 22. и 23. јула за учеснике конференције је организована стручна екскурзија обиласка Србије. Конференцију је организовао Центар Руског географског друштва у Србији са традиционалним и новим партнерима из Руске федерације, Србије и других земаља. Остварена је сарадња и са међународним организацијама: Светска асоцијација за очување земљишта и воде (WASWAC), Међународна комисија за континенталну ерозију (ICCE) и другим. 

    
Најава :  1, 2, 3, 4...   ; Позив      ;    Књига абстракта  ;    Фото албум  ;  Програм конференције  ;    О Конференцији: 1, 2, 3, 4  ;   Интервју Спутник Србија 

ЦЕНТАР НА ПАЛЕОНТОЛОШКИМ ИСТРАЖИВАЊИМА: "ПАРК ИЗ ДОБА КРЕДЕ НА ЈУЖНОМ УРАЛУ"

Од 10. до 20. јула 2023. године у Оренбуршкој области (Орск) наши представници (Центра РГД у Србији) учествују у истраживању фосила морске и копнене фауне из доба креде. Ископавања и друга истраживања су спроведена са домаћинима и међународним учесницима из Белорусије, Киргистана, Сирије, Либана, Молдавије, Таџекистана и Узбекистана. Ово је била друга смена у овој истраживачкој години.

    

Погледати више: 1, 2, 3, 4, 5, 6   ;   Фото албум 

СВЕЧАНИ ХУМАНИТАРНИ КОНЦЕРТ

Дана 16. јуна 2023. године са почетком у 19:00 часова одржан је Свечани хуманитарни концерт Русији и Белорусији с љубављу. Концерт је заједно са пропратним програмом одржан у просторијама Руског центра за науку и културу у Београду. Организатори концетра су: Центар Руског географског друштва у Србији, Српско-руска и Српско-руско-белоруска удружења из Србије, Републике Српске (БиХ) и Црне Горе. Прикупљени добровољни прилози су намењени за помоћ деци Донбаса.

     

Видео материјал   ;     Најава   ;   Позивница  ;   Фото албум   ;    Писмо В.В. Путину и А.Г. Лукашенку  ;  Медији :  1, 2, 3, 4, 5, 

НОЋ ГЕОГРАФИЈЕ - ПРВИ ПУТ У СРБИЈИ

Центар Руског географског друштва у Србији, са партнерима, реализује низ активности поводом обележавања међународне манифестације "Ноћ географије" (2-4. 6. 2023). Дана 31. маја са Руским центром за науку и културу у Београду организована је презентација пројекта "Сећање на Антарктик" и пројекција документарног филма "Острво Буромски", са српским преводом. Гост вечери је Олга В. Стефанова, учесник седам експедиција на Антарктику, руководилац пројекта реконструкције гробља поларних истраживача и др. 

                    

    

Фото албум  ;   Кратки приказ филма  ;  Презентација  ;   Руски дом - суорганизатор :  1, 2, ...  ;   РГД - Најава других догађаја:  1, 2, 3,   ;   СГД - подршка пројекту 

Дана 2. јуна 2023. године Центар Руског географског друштва у Србији учествује на две онлајн конференције у Москви. Прва је посвећена Нацистичкој  политици истребљења народа током II светског рата. Председавајућа Јелена Гускова, а представници Центра су једини учесници из Србије. Други скуп је посвећен међународној манифестацији «Ноћ географије» а одржан је у библиотеци Центра словенских кулура. Представили смо резултате свог досадашњег рада, тренутне активности и планове за ближу и даљу будућност. Публика је коментарима и питањима показала велико интересовање за наш рад на Балкану (видео материјал). 

ЦЕНТАР НА 23. МЕЂУНАРОДНОЈ СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ

Организована је од 22. до 27. маја 2023. године од стране Народног музеја Србије у Београду и партнерских институција из земље и иностранства. На смотри су приказана 22 филма из шест држава: Србија (9), Италија (4), Шпанија (3), Русија (2), Грчка (2) и Иран (2). Центар Учествује са следећим филмовима: Чесменски пламен. Грчки гамбит: хроника једне експедиције и Путем истраживача непознатих предела. Од 2017. године Центар је на овој смотри учествовао са укупно 20 филмовима, од чега 19 из продукције Руског географског друштва.

Програм    ;      Плакат  ;     Електронска позивница  ;     Медији:  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, ...

НАУЧНИ СКУП О П.И. КЕПЕНУ

Дана 19. маја 2023. године у Сан Петербургу је одржана Међународна конференција поводом 230 година од дана рођења Петра Ивановича Кепена. Организатор је Библиотека Руске академије наука - Одељење фондова и услуга. Центар Руског географског друштва у Србији активно учествује у припреми и реализацији исте. Презентиран је прилог на тему „Основни принципи и правци популаризације географије на примеру пројекта Центра РГД-а у Србији”.
Најава  ;    Програм   ;   Медији: 1, 2, 3, 4,   ;   Сертификат


ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ПОБЕДЕ 

Дана 9. маја 2023. године представници и сарадници Центра РГД у Србији учествују на већем броју догађаја организованих поводом Дана победе. У сарадњи са друштвом Српско-руско-белоруско пријатељство - Чачка, Градски одбор СУБНОР-а Чачак, Амбасадом Руске федерације у Србији и других партнера и учесника посећено је пет меморијала на територији Града Чачка. Четири меморијала су директно посвећена црвеноармејцима страдалим током ослобађања овог простора у II светском рату.  

    
Фото албум  :   Медији 1, 2, 3, 

УЧЕШЋЕ НА XI МЕЂУНАРОДНОЈ НАУЧНО-СТРУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ КУБАНСКОГ ДРЖАВНОГ УНИВЕРЗИТЕТА

Од 12. до 16. априла 2023. године Центар Руског географског друштва у Србији као суорганизатор учеатвује на XI Међународој конференцији у на тему Туристичко-рекреациони комплекс у систему регионалног развоја. Конференција је одржана у туристичком центру Небуг (Туапсански рејон - Краснодарски крај) на обали Црног мора. Ово је треће учешће Центара у континуитету. Овом приликом се представио усменим и публикованим извештајем о раду за период од 2015. до 2022. године. 

    
Најава : 1 , 2,       Фото албум  ;  Вести : 123, 4

ЈАВНО ПРЕДАВАЊЕ

Одржано 8. марта (среда) 2023. године на Универзитету у Београду - Географском факултету (Земун, ул. Војвођанска) од 11:00 до 12:20 часова. Предач је Ивана Шеглова на тему "Санкт Петербург : престоница империје и град архиктектуре". Гост предавач је дипломирани историчар (Национални универзитет Кијева - Тарас Шевченко), магистар Историје уметности (Санкт-Петербушки државни универзитет) и докторант Историје уметности (Санкт-Петербушки државни универзитет). Област академског и практичног интересовања предавача је српска средњовековна црквена архиктектура. Током дискусије присутни су могли да дају осврт на предавање и постављају питања. Предавање је организовано у сарадњи Центра Руског географског друштва у Србији и Географског факултета у Београду. Исто је одражано на српском језику.

    
Позивница  ; Фото албум  


МАСЛЕНИЦА У ШИДУ

Дана 26. фебруара 2023. године у Шиду је обележен духовни празник Масленица (Беле покладе). Организован је богат културно уметнички програм чији је саставни део био и изложба фотографија РГД "Најлепша земља". Организатори програма су Удружење српско - руског пријатељства "Шид" и Црквена општина цркве Св. кнеза Лазара. Празник је обележен у порти и парохијском дому истоимене цркве. 

    
Плакат

ЈАВНО ПРЕДАВАЊЕ

Oдржано je 14. децембра 2022. године на Универзитету у Београду - Географском факултету (Војвођанска 1, Земун) у периоду од 14:00 до 16:00 часова. Предавање је одржао географ др Михајл Михајлович Лобанов, виши научни сарадник и заменик директора Економског института Руске академије наука (РАН) и доцент факултета Московска школа економике - Московски државни универзитет Ломоносов (МДУ). Тема предавања: "Савремени проблеми и изазови за индустријски развој држава Централно-источне и Југо-источне Европе". Током дискусије присутни су могли да дају осврт на предавање и постављају питања. Предавање је одржано у сарадњи Центра Руског географског друштва у Србији и Географског факултета у Београду. Предавање је одржано на српском. 

    
Позивница  ;  Фото албум

ПРОМОЦИЈА МЕЂУНАРОДНЕ ЕКСПЕДИЦИЈЕ "КАМЧАТКА : СЕВЕРОЗАПАДНИ ВАТРЕНИ ПРСТЕН" 


Oдржана je 2. новембра 2022. године на Универзитету у Београду - Географском факултету (Војвођанска 1, Земун) у периоду од 14:00 до 16:30 часова. Учесници експедиције су студентима и професорима Географског факултета кроз лична искуства и презентацију (фото и видео материјал са терена) пренели искуства о животу и раду на експедицији и уопште о боравку на далеком истоку РФ. Током дискусије присутни су могли да постављају питања и сазнају појединости из домена научних истраживања и свакодневног живота. Промоција је обављена у сарадњи Центра Руског географског друштва у Србији и Географског факултета у Београду.

    
Позивница  ;   Фото албум

OБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА БЕОГРАДА

Центар је 78. годиишњицу ослобођења Београда од окупатора у II светском рату обележио низом вишедневних активности. Исте је реализовао са традиционалним партнерима на већем броју локација у граду и околини. 
Дана 20. октобра одржан је Централни догађај у Јеврејском културном центру "Онег Шабат" у Београду уз музички времеплов отаџбинских ратова "Сећање на славне дане".  

Дана 21. октобра обиђено је неколико меморијала посвећених периоду борби за ослобођење Београда. О некима од ових споменика Центар већ традиционално води бригу о основном одржавању и уређењу.

    
Позивница1, 2       Програм 1, 2,   Видео материјал     Фото албум
    

ЦЕНТАР У ВРБАСУ

Дана 13. октобра 2022. године Центар Руског географског друштва у Србији је наставио успешну сарадњу са Удружењем Српско-руског пријатељства "Род" из Врбаса и Црквеном општином Врбас. Центар је промовисао рад Руског географског друштва и своје активности у Србији и региону. У сарадњи са компанијом НИС полазницима курса руског језика су подељени пригодни поклони (Уџбеник руског језика, промотивне свеске и друга издања Центра).  

      

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ РАДА ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 6. октобра 2022. године у Великој сали Руског дома у Београду одржана је Свечана академија поводом обележавања годишњице рада Центра Руског географског друштва у Србији и рођендана председника Савета покровитеља Руског географског друштва и председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина. Слављенику су, у име Центра и присутних, упућене жеље за добро здравље и успех у личном и професионалном ангажовању. Програм је употпуњен наступом фолклора и ансамбла АКУД Универзитета у Београду "Шпанац" и уметника Љубе Манасијевића. 

    
Видео материјал  ;     Фото албум  ;    Позивница  ;    Подравно писмо амбасадора 

ЦЕНТАР НА ЕКСПЕДИЦИЈИ "КАМЧАТКА : СЕВЕРОЗАПАДНИ ВАТРЕНИ ПРСТЕН" 

Од 15. августа до 5. септембра 2022. године четири представника Центра Руског геогрфског друштва у Србији  учествују на међународној експедицији у Руској федерацији - "Камчатка: Северозападни ватрени прстен" (Kamchatka: the North-Western Ring of Fire). Наши учесници (три из Србије и један из Републие Српске (БИХ) су део ширег истраживачког тима заједно са представницима из Заједнице независних држава, Кине и Египта. Експедиција се одржава у оквиру програма "Нова генерација". Такође, учесници експедиције присуствују Сверуском омладинском еколошком форуму "Екосистем" и у обиласку околине Петропавловска Камчатског: Виључински водопад, Малу долину гејзира, Сопку Горелују и др.

    
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ,      ПЕТИ ФЕСТИВАЛ РУСКОГ ГЕОГРАФСКOГ ДРУШТВА
ПОЧАСНИ ГОСТ ФЕСТИВАЛА ЦЕНТАР РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Од 18. до 28. августа 2022. године у Москви је одржан Пети фестивал РГД - парк Заријаде.  Центар Руског географског друштва у Србији учествује као почасни гост са већим бројем својих представника. Председник Савета Центра је од стране домаћина добио прилику да поздрави скуп и практично отвори овај вишедневни догађај.

    
    
Медији: 12, 3, 4, 5, 6, 7, 8
ПАМЋЕЊЕ И СЕЋАЊЕ НА БОРБУ ПРОТИВ ФАШИЗМА

Програм је реализован 13. јула 2022. поводом дана обележавања устанка против фашизма у Црној Гори. Организатори су Удружење бораца Народноослободилачког рата Нови Београд и Центар Руског географског друштва у Србији. Поводом вишегодишње успешне сарадње на сличним активностима између организатора овог програма је потписан и меморандум о сарадњи.  

          
Меморандум о сарадњи

ЦЕНТАР СУОРГАНИЗАТОР НАУЧНОГ СКУПА У ТРЕБИЊУ (РС - БиХ)

Од 23. до 26. маја 2022. године Центар је суорганизатор међународне научне конференције на тему "Туризам у савременом Европском и Евроазијском простору - стање, проблеми, изазови, перспективе". Организатори конференције су Висока школа за туризам и хотелијерство из Требиња, Центар Руског географског друштва у Србији и Универзитет у Београду - Географски факултет. Иста је одржана у Хотелу Леотар и Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу (Република Српска - БиХ).

    
Програм рада1 ,2  ;   Детаљније : 123456  ;    Медији: 1234, 5, 6, 7 ...    ;   Фото албум

ЦЕНТАР НА 22. МЕЂУНАРОДНОЈ СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ

Одржан је од 20. до 26. маја 2022. од стране Народног музеја Србије и партнерских институција из Србије, Шпаније, Русије, Италије, Грчке, Хрватске, Немачке, Белгије и Ирана. Центар традиционално учествује са филмовима из продукције Руског географског друштва. Ове године то су били филмови - "Историјски пејзаж околине Галичског језера" (режија Анастасија Фишер) и "Острво Вјожи - словенска предстража у Костромској земљи" (режија Денис Мошенко и Анастасија Фишер). Ове године и први пута са филмом "Николај Краснов - од дужности и заклетве не одступај" (режија Алексеј Бургкин и Елена Громова) у коме је Центар помогао током његове израде у Србији.
Програм ; Плакат ; Позивница   ;   Захвалница             Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, ...

ГОСТОВАЊЕ НА ДРУГИМ ЛОКАЦИЈАМА У СРБИЈИ
Врњачка Бања (04-08. јул 2022)  - Завичајни музеј (програм)  ; Захвалница
Крагујевац (18-22. јул 2022-) - Галерији Ђуре Јакшића :   1
Смедеревска Паланка  (18-19. септембар) -  Народни музеј (програм)
Велика Плана (11-13. октобар) - Библиотека Радоје Домановић (најавапрограм)

ИЗДАВАЧКА ДЕЛАТНОСТ И ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ  

Током 2022. године Центар је наствио успешну издавачку делатност. У априлу месецу је из штампе изашла књига под називом ПOСЛЕДЊИ СВЕДОК: догађаји из Јекатеринбурга и Апајевска у мемоарима Јелене Српске. Њени аутори су реномирани истраживачи из Руске федерације: Галина Игоревна Шевцова, Николај Борисович Неујмин и Олга Николајевна Потјомкина. Током маја месеца ово дело је представљено медијима и публици на промоцијама у: Тополи - 18. мај 2022. у 18 часова, Београду - 19. мај 2022. у 18 и 19 часова и Панчеву – 20. мај 2022. у 19 часова.


     
    
Медији: 123, ​4, 5, 6, 7    ;   Фото албум: Топола, Београд, Панчево    ;      Краљевски двор 

ЦЕНТАР У ПОСЕТИ КИКИНДИ - ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА И МИНИ ФЕСТИВАЛ ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА

Од 13. до 25. маја 2022. године у галерији Културног центра у Кикинди је одржана изложба фотографија Руског географског друштва - "Најлепша земља". Исту су организовали Центар Руског географског друштва у Србији, Друштво српско-руског пријатељства и Културни центар у Кикинди, а поводом обележавања дана победе над фашизмом. Изложба је отворена 13. маја у 17 часова. Изложбу је пратио мини фестивал документарног филма: "Полуострво са благом" (13. мај), "Ипатијевски манастир" и "Псковски кремљ и лавра" (16. мај), "Од дужности и заклетве не одступај" и "Завири иза хоризонта" - Сибирска експедиција (17. мај).

    
 Најава  ;  Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 , 8, 9, ...  ;   Фото албум

ЦЕНТАР СУОРГАНИЗАТОР НАУЧНОГ СКУПА У СУХУМИЈУ (АБХАЗИЈА)

Од 11-15. априла 2022. године у Сухумију (Република Абхазија) одржана је јубиларна Десета међународна научно-практична конференција на тему "Туристичко-рекреациони комплекс у систему регионалног развоја". Носиоци организације конференције су Кубански државни универзитет и Абхазки државни универзитет. Центар се по други пут јавља као суорганизатор ових научних конференција. Конференција је окупила учеснике из 16 субјеката Руске федерације.
Видети више: 12345, 6, ....


САРАДЊА СА ДИРЕКЦИЈОМ ЗА ВОДНЕ ПУТЕВЕ СРБИЈЕ

Дана 11. и 14. априла 2022. године у сарадњи са Дирекцијом за водне путеве Србије организована су два полудневна едукативна програма за сараднике и пријатеље Центра РГД у Србији. Успешно спроведене активности су показале велики потенцијал будуће научне и стручне сарадње, а од заједничког интереса. Нарочито у домену екологије, развоја водног саобраћаја, хидрографске и хидро-грађевинске делатности и безбедности пловидбе на међународним рекама. Ова сарадња потенцијално може бити значајна стручна подршка референтним телима и представницима Републике Србије и Руске Федерације у оквиру пројеката и активности Дунавске комисије чији су чланови обе Државе.

    

Видети више: 1, 2,    ;  Фото албум


ХУМАНИТАРНА ПОМОЋ ЗА ДЕЦУ ДОНБАСА

Дана 25. марта 2022. године Центар Руског географског друштва у Србији и Друштво српско-руског пријатељства "Ресурс" из Новог Сада упутили су хуманитарну помоћ за избеглице, пре свега децу, из Доњецка и Луганска. Хуманитарна помоћ је реализована у сарадњи са администрацијом Лењинградске области. Симболично помоћ је послата у знак сећања на 24. март, дан када је пре 23 године отпочело НАТО бомбардовање СРЈ.

    
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

НОВИ САД - ДАНИ РУСКЕ КУЛТУРЕ У СРБИЈИ 

Од 3. до 10. марта 2022. године у Новом Саду су радно и промотивно обележени Дани руске културе у Србији. Центар РГД у Србији је по програму активно учестовао 7. марта на округлом столу: «Интеркултурални дијалог- руско наслеђе у српској и европској култури». Представљен је рад Центра и резултати на мапирању, истраживању и заштити руског културног наслеђа у Србији.

    
Детаљније: 1

ПРОМОЦИЈА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА РГД-а

Дана 17 и 18. јануара 2022. године у галеријском простору Kуће Ђуре Јакшића у Крагујевцу организовани су дани документарног филма Руског географског друштва. Догађај организују Центар Руског географског друштва у Србији и Руски кутак Библиотеке Вук Караџић из Крагујевца. 

    
Руски кутак  ;  Медији: 1, 2, 3, 4   ;   Албум

ПРОМОЦИЈА РГД У КИКИНДИ

Дана 1. децембра 2021. године од 18 до 20 часова у Кикинди је одржана промоција Руског географског друштва и Центра Руског географског друштва у Србији. Промоција је одржана у сарадњи са Културним центром и Друштвом српско руског пријатељства у Кикинди.  

    
Позивница  ;  Медији: 1, 2, 3

ПРОМОЦИЈА УЏБЕНИКА РУСКОГ ЈЕЗИКА

Дана 18. новембра 2021. године на Филолошком факултету (Руски центар) је одржана промоција уџбеника руског језика за одрасле "Ни пуха ни пера". Промоцији су присуствовали представници Универзитета у Београду - Филолошког факултета (руководиоци и аутори уџбеника), Нaафтне индустрије Србије и Центра РГД у Србији. Овом прилико су присутним студентима и другим гостима подељени бесплатни примерци уџбеника. 

    

СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ РАДА ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 7. октобра 2021. године у Великој сали Руског дома у Београду одржана је Свечана академија поводом обележавања годишњице рада Центра Руског географског друштва у Србији и рођендана председника Савета покровитеља Руског географског друштва и председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина. Слављенику су, у име Центра и присутних, упућене жеље за добро здравље и успех у личном и професионалном ангажовању. Академији су присуствовали и учесници Међународног научног скупа „Теоријски и практични проблеми истраживања просторних процеса: спектар погледа Руских и Српских географа“. Програм је употпуњен наступом фолклора и ансамбла АКУД Универзитета у Београду "Шпанац" и уметника Љубе Манасијевића. 

    
Фото албум​ ;   Видео материјал

ЦЕНТАР ОРГАНИЗАТОР МЕЂУНАРОДНОГ НАУЧНОГ СКУПА

У периоду од 3. до 8. октобра 2021. године одржан је међународни научни скуп на тему „Теоријски и практични проблеми истраживања просторних процеса: спектар погледа Руских и Српских географа“. Скуп је организован од стране Центра Руског географског друштва у Србији у сарадњи са Географским факултетом у Београду. Презентовано је 25 радова, од чега 10 од стране колега из Руске Федерације, 11 од стране наставника и сарадника Географског факултета и 4 рада од колега из других образовних и научних институција у Србији. Ученици ОШ Бранко Радичевић из Разбојне (општина Брус) су на отварању извели пригодан програм на тему Русије. Хотел Јуниор је, као и много пута до сада, пружио све погодности за несметан рад и пријатну атмосферу. 

    
Фото албум  ;   Вести : 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

ЦЕНТАР У ПРОГРАМУ ЗАВИЧАЈНОГ УДРУЖЕЊА СРБА КОРИЈЕНИ У СОМБОРУ

Од 2. до 24. октобра 2021. године у Српској читаоници у Сомбору (ул. Читаоничка бр. 2) одржана је изложба фотографија Руског географског друштва "Најлепша земља на свету". Изложбу организују Центар РГД у Србији, Завичајно удружење Срба Коријени из Сомбора и Српска читаоница "Лаза Костић" Сомбор. Изложба је отворена као део програма традиционалних сусрета "Матица Дијаспора".  

    
Детаљније: 1, 2   ;   Фото албум
ЦЕНТАР НА ГОДИШЊОЈ СКУПШТИНИ СРПСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА

Дана 25. септембра 2021. одржана је традиционална Годишња скупштина Српског географског друштва. Представник Центра је током Географског семинара одржао предавање на тему "Значај географских друштава у афирмацији географије - пример Руског географског друштва". Поводом овог догађаја Центар је на Географском факултету (Војвођанска 1, Земун), у периоду од 24. до 29. септрембра, одржао изложбу фотографија РГД под називом "Најлепша земља на свету". 

    
Позивница за годишњу скупштину СГД   ;   Сајт СГД

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ И ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ ПРИРОДЕ У СРБИЈИ

Дана 2. августа 2021. године потписан је Уговор о сарадњи између Центра Руског географског друштва у Србији и Завода за заштиту природе Србије. Исти је потписан у просторијама Завода за заштиту природе Србије (др Ивана Рибара 91, Нови Београд), а у присуству учесника Седмог међународног еколошко-географског кампа у Србији и представника Завода на челу са директорком Марином Шибалић. Овом приликом су учесници Кампа од стране Верице Стојановић и других представника Завода упознати са историјатом заштите и стањем заштићене природе у Србији. 

     
Фото албум  ;  Информација на сајту Завода

ЛЕТО 2021- МЕЂУНАРОДНИ СПОРТСКО-ТУРИСТИЧКИ ДОГАЂАЈ "НЕВЕРОВАТНИХ 10110 KM КРОЗ РУСИЈУ"

Од 16. до 26. јуна 2021. године у Србији  је одржана припремна фаза међународне манифестације "Невероватних 10110 km кроз Русију". Пројекат је посвећен јубилејима из 2020. године: 75 година победе над фашизмом и 175 година постојања и успешног рада Руског географског друштва. После ових припрема следе три фазе у Русији: Крим - 10 km пливања/дан (отворено море), Севастопољ-Владивосток - 10.000 km на моторциклима за 10 дана и Приморски крај (Земља леопарда) - 100 km/дан пешачења. Током припремне фазе у Србији од  18 до 26. јуна отворена је кружна туристичка тура кроз Србију. Тура је предложена и прилагођена за моторизоване туристе из Руске федерације. Дана 24. јуна у  Новом Саду је реализован пливачки маратон у трајању од три сата, а током 24. и 25. јуна пешачки маратон на Фрушкој гори (77 km/18 часова) са посетама меморијалним местима из II светског рата. 

РУСИЈА (МОСКВА) - НАЈАВА   12.06. 2021. године
    

СРБИЈА - ПРИПРЕМНА ФАЗА 16-26. јуна 2021. године (Видео материјал)
    

РУСИЈА - ЦЕНТРАЛНИ ДОГАЂАЈ   18-30.08 2021. године (видео материјал)
    
Погледати више  ; Сајт РГД: 1, 2, 3 ;  Фото албум припремне етапе у Србији; Видео материјал из Србије
Медији: 12, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,    ;    
Етапа у Русији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14,15, 16, 17, 18

ПОСЕТA СРХЦ У НИШУ 

Дана 16. и 21. јуна 2021. године делегација Центра Руског географског друштва у Србији је у посети Српско-руском хуманитарном центру у Нишу. Потврђено је да две организације имају дугу и успешну сарадњу. Договорен је наставак и интензивирање исте чим то услови пандемије буду дозволили. Договорене су неке конкретне активности за 2021. годину. Размотрене су могућности потписивања оквирног споразума о пословно-техничкој сарадњи. 

    
Сајт СРХЦ  ;   Фото албум

ЦЕНТАР НА СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ

Од 12. до 19. маја 2021. године Центар Руског географског друштва у Србији на 21. међународној смотри археолошког филма у Београду. Смотру традиционално организује Народни музеј Србије са партнерима и сарадницима. Руско географско друштво на овој смотри учествује по трећи пут, са филмовима из сопствене продукције. Ове године са филмовима: Ипатијевски манастир (недеља 16. мај) у режији Дарија Андријанова и Псковски кремљ (понедељак 17. мај) у режији Марије Самоилове.
Медији:1234, 5, 6    ;    Програм  ;   Плакат
Врњачка Бања: од 5. до 7. јула 2021. - Завичајни музеј - Замак културе Белимарковић-Културни центар Врњачка Бања

Ковин: од 12. до 16. јула 2021. - Библиотека "Вук Караџић" 
Врбас: од 21. до 28. јула 2021. - Градски музеј Врбаса
Рума:   од 18. до 20. августа 2021. - Лапидаријум завичајног музеја Рума
Сремска Митровица: од 3. до 5. октобра 2021. - Свечана сала музеја Срема 
Бор: од 7. до 14. децембра 2021. - Музеј рударства и металургије 1
Кикинда: од 21 до 23. децембра 2021. - Народни музеј Кикинда​

ПРОМОЦИЈА ЦЕНТРА У МОСКВИ

Дана 17. маја 2021. године у Москви је одржана промоција Центар Руског географског друштва у Србији. Центар је представио део својих активности реализованих од 2015. до 2020. године. Промоција Центра је одржана у централном здању Руског географског друштва у Москви. Центар је посебно представио део резултата истраживачке и издавачке делатности за 2020. годину. Овом приликом Руском географском друштву је поклоњено по шест примерака следећих издања: Руско културно наслеђе у Србији, на руском и српском језику, уџбеник руског језика Ни пуха ни пера и Прича о братској љубави два народа (двојезичо издање). Овом приликом је Центру уручено признање за допринос обележавању 175 година постојања РГД-а.


    

ПРОМОЦИЈА ЦЕНТРА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У СМОЛЕНСКУ

Дана 11. маја 2021. Центар Руског географског друштва у Србији је на универзитету у Смоленску представио део својих активности реализованих од 2015. до 2020. године. Представници Центра су примљени од стране ректора и других руководиоца Универзитета и појединих факултета. Посебно је истакнута улога Центра на интензивирању сарадње између универзитета у Руској федерацији и Србији, а у том контексту и универзитета у Смоленску и Београду. Центар је на наменски организованом скупу представио део резултата богате истраживачке и издавачке делатности из 2020. године: руско издање књиге Руско културно наслеђе у Србији и уџбеник руског језика за одрасле Ни пуха ни пера. Библиотеци универзитета и посетиоцима је подељен део тиража ових издања.


    

ШКОЛА РУСКОГ ЈЕЗИКА

Током марта и априла месеца 2021. године Центар Руског географског друштва у Србији је завршио реализацију првог интензивног курса (недељно три пута по два часа) учења руског језика. Исти је реализован по уџбенику Ни пуха ни пера, који је Центар објавио у сарадњи са компанијом НИС а.д. Курс је реализован у склопу припрема Центра за боравак у Смоленској Области (3-17. мај). Полазници курса су: Дурлевић У, Ивановић Н,  Марковић М, Милинчић М, Николић Т, Петровић Д, Милинчић У и Смиљанић Д.

УЧЕШЋЕ НА IX МЕЂУНАРОДНОЈ НАУЧНО-СТРУЧНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ У КРАСНОДАРУ

Од 21. до 24. априла 2021. године Центар Руског географског друштва у Србији је суорганизатор IX Међународне конференције у Краснодару на тему Туристичко-рекреациони комплекс у систему регионалног развоја. Конференција је одржана на Кубанском државном универзитету. Центар се представио презентацијом о свом раду од 2015. до 2020. године и посебно научно-стручним и издавачким активностима током 2020. године. 

   
   

Фото албум ;   Програм ;    Најава : 123, 4, 5, 6, 7, 8

УЧЕШЋЕ У ПРОГРАМУ ЛЕЊИНГРАДСКОГ ДРЖАВНОГ УНИВЕРЗИТЕТА ПУШКИН

Дана  14. априла 2021. Лењинградски државни универзитет А.С.Пушкин одржао је свечаност поводом 175 година постојања Руског географског друштва. Центар РГД-а у Србији је званично био укључен у програм рада скупа. Представљен је презентацијом Центра и директним онлајн укључењем његових представника (В.Грбовић, Ј.Сопиљњак и М.Милинчић).  

Студенти ЛДУ А.С.Пушкин у научно-истраживачким програмима РГД
Комисија РГД за географско истраживање планина  (73 године рада)
Комисија РГД за историјску географију (25 година рада)
Презентација о раду Центра РГД у Србији


ПРОМОЦИЈА ИЗДАЊА ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 9. марта 2021. године у просторијама Руског дома у Београду одржана је промоција Центра Руског географског друштва у Србији. У сарадњи са активом професора руског језика представљена су издања Центра објављена током 2020. године. Са представницима овог струковног удружења разматране су могућности и договорена је будућа међусобна сарадња.   

   
Фото албум ;   Руски дом ; Актив професора

ДАНИ "РУСКЕ КУЛТУРЕ" У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ (15-25. ЈАНУАР 2021)

Центар Руског географског друштвау Србији и ове године активно учествује на традиционалној манифестацији Дани Руске културе у Сремској Митровици. Програм организује Историјски архив ”Срем” и Регионално удружење српско-руског пријатељства ,,Срем”, уз подршку Града Сремска Митровица, Руског дома и Центра Руског географског друштва у Србији. Почетак програма је обележен отварањем изложбе фотографија ”Русија најлепша земља”. Програм манифeстације је доступан путем интернета на јутјуб каналу Историјског архива ”Срем”. 
Медији: 1, 2, 345678910111213, 14   ;  Видео материјал: 1, 2, 3, 4, 5, 6


ПОТПИСАН СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ И УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

Дана 30. новембра 2020. године у згради Ректората Универзитета у Источном Сарајеву (Вука Караџића бр. 30) потписан је Споразум о сарадњи између Центра Руског географског друштва у Србији и Универзитета у Источном Сарајеву. Током радног састананк са ректором проф. др Миланом Кулићем и прорекорима анализиране су дугорочне (потенцијалне) и краткорочне могућности за сарадњу. Договорен је начелни заједнички наступ за научне и стручне пројекте на кокурсима у Руској Федерацији.    

      

Сајт Универзитета  ;   Медији: 1, 2, 3, 4, 5

СТРУЧНА ЕКСКУРЗИЈА НА ТЕМУ РУСКО КУЛТУРНО НАСЛЕЂЕ У СРБИЈИ

Поводом 175. година постојања и успешног рада Руског географског друштва и Дана географа Русије Центар Руског географског друштва у Србији реализује низ пригодних активности. Дана 22. и 23. августа 2020. за сараднике је организована стручна екскурзија посвећена руском културном наслеђу у Србији. Обиђен је већи број локалитета, а најзнаајнији су: маузолеј на Опленцу, некадашњи први Српско-руски манастир Св. Ваведења (Миљково) и фреска Св. цара Николаја II у манастиру Жичи. 

     

АКТИВНОСТИ ЦЕНТРА ПОВОДОМ 175. ГОДИНА ПОСТОЈАЊА И УСПЕШНОГ РАДА
РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА И ДАНА ГЕОГРАФА РУСИЈЕ

Део програма активности 
Од 14. до 17. августа 2020, у сарадњи са Градском општином Гроцка у Лештану је спроведен низ активности на обнови споменика из Другог светског рата и уређењу околног простора. Споменик је посвећен борцима ЈА (11) и Црвене армије (7), а страдали су  током борби за ослобођење Београда, октобра 1944. године. Свечаносу поводом овог догађаја одржана је 17. августа у 11 часова.

    

Медији: 1234, 5, 6, 7, 8
Фото албум 

ЧЕСТИТКЕ РУСКОМ ГЕОГРАФСКОМ ДРУШТВУ И ГЕОГРАФИМА РУСИЈЕ 
ОД КОЛЕГА ИЗ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ (БиХ)

Поводом 18. августа дана Руског геoграфског друштва, јубилеја 175 година успешног рада и постојања и Дана географа Русије колеге, стручне институције и организације и друтвени радници Србије и Републике Српске  упућују најискреније честитке:  

Центар Руског географског друштва из Србије
Члан Председништва БИХ, 1
Српско географско друштво

Географско друштво републике Српске
Географски факултет Универзитета у Београду
Одсека за географију ПМФ Универзитета у Приштини (Косовска Митровица)
Универзитет у Бања Луци - ПМФ
Универзитет у Источном Сарајеву - Филозофски факултет са Пала

Честитке упућене Центру РГД у Србији: 1, 2, 3


ЧЕСТИТКА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА СРПСКОМ ГЕОГРАФСКОМ ДРУШТВУ

Дана 26. марта 2020. године први потпредседник Руског географског друштва академик проф. др  Николај Касимов упућује честитку проф. Мирку Грчићу - председнику и свим члановима Српског географског друштва. У своје лично име, у име Руског географског друштва и свиих руских географа академик Касимов честита дан оснивања и годину јубилеја (110) Српског географског друштва. Са жељом да будућа сарадња између два друштва буде oбележена плодном и разноврсном сарадњом на добробит географије и географа.
Честитка : видетиВидети на сајту СГД 
Центар Руског географског друштва у Србији се придружује честиткама. Са жељом да се уважавање и сарадња између два друштва сачува и унапреди.


СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ РАДА ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 15. новембра 2019. године у Великој сали Руског дома у Београду одржана је Свечана академија поводом годишњице рада Центра Руског географског друштва у Србији. Говорили су Душан Бајатовић, председник Савета Центра, амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко и Мирољуб Милинчић, директор Центра. Програм је употпуњен наступом фолклора и ансамбла АКУД Универзитета у Београду "Шпанац" и уметника Љубе Манасијевића. 

     

    
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  ;    РГД: 1;   Фото албум ; Извештај о раду
Видео обраћање потпредседника Савета Центра
Видео материјал Академије


ЦЕНТАР РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА НА МЕЂУНАРОДНОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ БЕСМРТНИ ПУК

Од 24. до 27. септембра 2019. године у Београду је одржана Међународна конференција "Бесмртни пук", први пут ван граница Руске Федерације. Центар Руског географског друштва у Србији је активно учествовао у свим фазама припреме и реализације овог важног међународног догађаја. Манифестацији је присуствовало 80 делегата из 55 држава света и велики број учесника из Србије и региона. На Конференцији за штампу председник Савета Центра РГД-a у Србији Душан Бајатовић је подсетио да Бесмртни пук окупља учеснике Другог светског рата и њихове потомке како се не би заборавила дешавања током антифашистичке борбе у којој је највеће жртве дао руски и српски народ.   

    
Фото албум  ;  Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, ...

ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ И КУБАНСКОГ ДРЖАВНОГ УНИВЕРЗИТЕТА

Дана 15. септембра 2019. године у Краснодару је потписан Споразум о сарадњи између Центра Руског географског друштва у Србији и Кубанског државног универзитета. У име Универзитета Споразум је потписао ректор Михајл Борисович Астапов, а у име Центра Мирољуб Милинчић. Чину потписивања су присуствовали први проректор Хагуров Темир Ајтечевич, директор Института геграфије, геологије, туризма и услуга Беликов Михаил Јуревич, професори, асистенти и студенти. 

    

Фото албум  ;   Вести
ПОКЛОН НАУЧНИХ ПУБЛИКАЦИЈА ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ ЗА БИБЛИОТЕКУ РГД-а

Дана 1. септембра 2019. године Центар Руског географског друштва у Србији поклонио је Библиотеци РГД-а географску научну и стручну литературу штампану у Србији. Поклон је припремљен у сарадњи са географским институцијама и географима појединцима (ауторима) из Србије. Ово је почетак рада на овој активности.

Списак публикација поклоњених РГД-у 
Списак публикација које су Центру уступљене од партнерских институција и појединаца
Поклон Универзитета у Новом Саду, ПМФ - Департманана за географију, туризам и хотелијерство 
Поклон Географског института Јован Цвијић, САНУ 
Поклон аутора и других појединацаМЕЂУНАРОДНА ЛЕТЊА ШКОЛА РГД-а (MOСКВА-КАЛУГА)

Од 18. до 25. августа 2019. године одржана је традиционална Међународна летња школа Руског географског друштва. Циљ школе је популаризација географије под слоганом „Географија за све“. Представник Центра одржао је предавање 24. августа у термину од 10 до 1130 часова. Тема: Центри Руског географског друштва у иностранству - пример Србије.

ПРЕМИЈЕРА ДОКУМЕНТАРНОГ ФИЛМА О АРХИТЕКТИ НИКОЛАЈУ КРАСНОВУ 

Дана 29. марта 2019. године на 66. Мартовском фестивалу документарног и краткометражног филма у Дому омладине у Београду приказан је филм о истакнутом архиктекти Николају Краснову - "Од дужности и заклетве не одступај". Допринос у снимању овог филма на територији Србије дао је Центар Руског географског друштва у Србији. 
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6


КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА ШТАМПУ ПОВОДОМ XX MEЂУНАРОДНОГ ФЕСТИВАЛА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ

Дана 28. марта 2019. године у просторијама Народног музеја у Београду одржана је Конференција за штампу поводом почетка XX Међународног фестивала археолошког филма. На истом учествује 12 земаља са 42 филма. Руску Федерацију представљају три филма Руског географског друштва.

   
Најава ;  Позивница  ;   Програм  ;  Медији: 1, 23, 4, 5, 6
ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДРЖАВНЕ КОМПАНИЈЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ „ГАСПРОМ ЊЕФТ-а“ И СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

Дана 23. марта 2019. године у просторијама Руског центра за науку и културу потписан је споразум о финансијској помоћи компаније Гаспром Њефт за унутрашњу декорацију Храма Светог Саве. Свечаност је одржана у простору у коме су изложене фотографије Руског географског друштва.  

   

Медији: 1, 2, 3,  
ЦЕНТАР РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ НА ГОДИШЊЕМ СЕМИНАРУ СРПСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА

Дана 23. матра 2019. године одржана је изложба фотографија Руског географског друштва са традиционалног Фото конкурса "Најлепша Земља". Била је постављена у холу Великог хемијског амфитеатра у Београду. Изложба је реализована у сарадњи Центра Руског географског друштва у Србији и Српског географског друштва, а поводом традиционалне манифестације Географски семинар и Годишње Скупштине СГД.  

    
Изложбе фотографија Руског географског друштва (карта)
ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ДРЖАВНОГ УНИВЕРЗИТЕТА У АСТРАХАНУ И ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 8. новембра 2018. године потписан је Споразум о сарадњи између Државног универзитета у Астрахану и Центра Руског географског друштва у Србији. Иницијатор ове сарадње је Геолошко-географски факултет АДУ-а. Стране су се сложиле да иницирају заједничке пројекте у научно-истраживачкој, практичној и образовној сфери. Главне области будућег партнерства ће бити геоинформационе технологије и даљинска детекција Земље, физичка географија, рекреативна географија и туризам. Уверени смо да је је ово само почетак сарадње и да ће се она проширити на ниво наших Универзитета и Факултета. Велику захвалност за покретање ове сарадње дугујемо Виктору Занозину, полазнику трећег српско-руског еколошко-географског кампа Центра Руског географског друштва у Србији. Овом приликом преносимо његову поруку - верујемо да ће нова сарадња донети теоријске и практичне користи не само за студенте и наставнике наших Универзитета, већ и шире. Активности које планирамо ојачаће партнерство између организација и пријатељске односе братских словенских народа. Документ су потписали вршилац дужности ректора АДУ-а др Константин Маркелов и директор Центра др Мирољуб Милинчић.


   
Детаљније


ПОТПИСИВАЊЕ СПОРАЗУМА О САРАДЊИ ИЗМЕЂУ ЦЕНТРА ЗА НАУКУ И КУЛТУРУ РУСКИ ДОМ И ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 16. октобра 2018. године потписан је Споразум о сарадњи између Центра за науку и културу Руски дом и Центра Руског географског друштва у Србији. Договор о потписивању Споразума постигнут је на састанку одржаном 19. септембра 2018. године са директорком Руског дома Надеждом Кушченковом.

   
 Детаљније
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ РАДА ЦЕНТРА РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА У СРБИЈИ

Дана 16. октобра 2018. године у Великој сали Руског дома у Београду одржана је Свечана академија поводом годишњице рада Центра Руског географског друштва у Србији. Прочитана су поздравна писма Артјома Манукјана, директора Извршне дирекције Руског геграфског друштва и Душана Бајатовића, председника Савета Центра Руског географског друштва у Србији. Програм је употпуњен наступом фолклора, хора и ансамбла АКУД Универзитета у Београду "Шпанац" и уметника Љубе Манасијевића. Саставни део програма је и Изложба фотографија Руског географског друштва са традиционалног Фото конкурса "Најлепша Земља". Изложба је постављена у Холу Руског дома и доступна је од 14. до 18. октобра 2018. године.

    
НАЈАВА: 1, 2, 3, 4, 5, 6
САЈТ РГД: 1, 2 ;  ПОЗДРАВНА ПИСМА: 1, 2
МЕДИЈИ: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   ;   ВИДЕО ЗАПИС  ;    ФОТО АЛБУМ    ;    
ФЛАЈЕРМЕЂУНАРОДНА ЛЕТЊА ШКОЛА РГД-а У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ

Од 19. до 26. августа 2018. године у Санкт Петербургу је одржана традиционална Међународна летња школа Руског географског друштва. Циљ школе је популаризација географије под слоганом „Географија за све“. Представник Центра Руског географског друштва у Србији одржао је семинар 23. августа у трајању од 930 до 1120 часова. Тема семинара: Основни принципи и правци популаризације географије на примеру Центра Руског географског друштва у Србији.

   
Медији: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 910 
Сертификат

ДАН РУСИЈЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ АМБАСАДЕ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Дана 7. јуна 2018. године Центар Руског географског друштва у Србији учествовао је у обележавању Дана Русије. Догађај је организован од стране Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини. Центар је изложио фотографије Руског географског друштва са традиционалног Фото конкурса "Најлепша Земља". Изложба је била постављена у просторијама хотела Европа у Сарајеву.

   
МЕДИЈИ
ФОТО АЛБУМ

РУСКО ГЕОГРАФСКО ДРУШТВО НА XIX МЕЂУНАРОДНОЈ СМОТРИ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА​

Међународну смотру организују Народни музеј у Београду и Југословенска кинотека, од 22. до 29. марта 2018. године у дворани Југословенске кинотеке у Узун Мирковој улици.
ПРОГРАМ    ПЛАКАТ    НАЈАВА РТС
   

Конференција за штампу (19. 3. 2018. године - Југословенска кинотека)


САСТАНАК СА ПРОРЕКТОРОМ МГИМО

Дана 26. фебруара 2018. године представници Центра Руског географског друштва у Србији одржали су радни састанак са проректором Московског државног института за међународне односе (МГИМО) Јевгенијем Кожокином. Том приликом су размотрене могућносту сарадње на заједничким пројектима.

ПРИСУСТВО НА СВЕЧАНОМ ОТВАРАЊУ ЦЕНТРА ЗА РУСКЕ СТУДИЈЕ

Дана 25. фебруара 2018. године представници Центра Руског географског друштва у Србији присуствовали су свечаном отварању Центра за Руске студије на Универзитету у Београду - Факултету политичких наука. Том приликом Центру за Руске студије уступљене су фотографије са фотоконкурса РГД-а "Најлепша Земља".


ПОСЕТА ЗАСЕДАЊУ САВЕТА ЗА МЕДИЈЕ РУСКОГ ГЕОГРАФСКОГ ДРУШТВА 

Дана 18. октобра 2017. године делегација Развојног центра Руског географског друштва у Србији је на заседању Савета за медије Руског географског друштва. Састанак је одржан у московској централи Руског географског друштва. 

  

Медији у Руској федерацији о заседању Медија клуба: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Медији у Србији о заседању Медија Клуба: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9    ;    Вести на сајту РГД-а: 1, 2, 3, 4

СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БАЊАЛУЦИ

Од 26. септембра до 1. октобра 2017. године Руско географско друштво на 12. смотри археолошког филма у Бањалуци - ЈУ Музеј Републике Српске.
Плакат ревије ;  Флајер

   
ДЕЛЕГАЦИЈА РГД-а У АЛЕКСАНДРОВЦУ

Дана 4. августа 2017. године делегација Руског географског друштва је боравила у Александровцу. Између Развојног центра Руског географског друштва у Србији и привредних и културних организација општине Александровац постоји традиционално добра сарадња. Овом приликом су остварене посете успешном привредом колективу Вино Жупи и културним установама - Завичајном музеју и Музеју виноградарства. Током 2016. године студенти из Руске Федерације су у више наврата боравили на територији општине Александровац. Овом приликом су разматране могућности наставка постојеће и унапређења међусобне сарадње. 

Независне Народне Новине Расинског Округа

ДЕЛЕГАЦИЈА РГД-а У МИНИСТАРСТВУ ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Дана 2. августа 2017. године делегација Руског географског друштва одржала је састанак у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије. Министар Младен Шарчевић је информисан о раду Развојног центра Руског географског друштва у Србији и размотрени су могући облици будуће сарадње, као и потенцијални заједички пројекти. Од стране Руског географског друштва наговештена је могућност већег учешћа студената из Србије на истраживачким акцијама и камповима у Руској Федерацији.

 

СМОТРА АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА У БЕОГРАДУ

Од 23. до 30. марта 2017. године - Руско географско друштво на XVIII Међународној смотри археолошког филма у Београду.
Вести на сајту РГД-а    ;     Вести на сајту Југословенске кинотеке ;     Друге вести

ПОКЛОН ВРЕДНЕ И РАРИТЕТНЕ ГЕОГРАФСКЕ ЛИТЕРАТУРЕ РАЗВОЈНОМ ЦЕНТРУ

Захваљујући Дејану Спаићу Развојни центар Руског географског друштва у Србији је почетком 2017. године добио уникални препис књиге Јохана Хибнера (нем. Johanna Hübnera; рус. Иоганн Гюбнер) немачког географа историчара, педагога и генеалога (1668-1731)  под насловом ''Кратка питања из старе и нове географије'' (нем. орг. Kurtze Fragen aus der Neuer und alten Geographie; рус. прев. Земноводнаго круга краткое описание из старыя и новыя географии). Ово вредно дело је вероватно најстарији уџбеник географије из периода раног просветитељства, а извесно са највећим бројем издања (36) и преводом на скоро све значајније европске језике XVIII и XIX века. Дуго времена је уважавана за један од најбољих и најауторитативнијих уџбеника географије. Прво издање на немачком језику је штампано 1693. године у Лајпцигу, а на руски језик је преведена по заповести цара и великог кнеза Петра I. Превод је направљен имеђу 1711. и 1716. године, а прво руско издање је публиковано априла месеца 1719. године у Москви. Примерак који је сада у поседу Развојног центра Руског географског друштва у Србији је руком писан са димензијама 230 mm x 190 mm. На књизи је истакнуто уцртан монограм династије Романов, а као преписивач је потписан јеромонах Никодим. Рад на овом примерку књиге је завршен 1774. године за време владавине Катарине II Велике.

Погледати више   ;     Вести на страници Спутњик Србија

ПОКЛОН ЦРКВЕНИХ КЊИГА ИЗ ПЕРИОДА ЦАРСКЕ РУСИЈЕ ПОДВОРЈУ РПЦ-е У БЕОГРАДУ

Дана 24. децембра 2016. године настављена је активност на сакупљању и поклањању вредних црквених књига Подворју Руске Православне цркве у Београду. Овом приликом је Дејан Спаић у присуству представника Развојног центра Руског географског друштва у Србији Московском патријархату и Руској Православној Цркви у Београду даровао вредне и старе руске православне књиге и то два велика Типика, односно црквена устава. Оба су комплетна, појединачно по 450 страница, са дрвеним корицама и кожним повезом. Димензије књига су 350 × 225 × 70 mm. Једна је штампана 1849. године за време владавине цара Николаја I Павловича, a друга 1859. за време владавине његовог сина цара Александра II. Књиге су штампане у комбинацији црне и црвене боје – типично за црквену литературу. Почињу са текстом у славу Бога, владајућег Цара и његовог племства.

   

Погледати више

ПОЧЕТАК ПРИКУПЉАЊА ГРАЂЕ РУСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА НА ЗАПАДНОМ БАЛКАНУ

Дана 7. децембра 2016. године посредовањем Развојног центра Руског географског друштва у Србији успостављен је контакт и одржан састанак између господина Дејана Спаића и старешине Подворја Руске Православне цркве у Београду протојереја Виталија Тарасјева. Овом приликом је Дејан Спаић у присуству директора Развојног центра Руског географског друштва у Србији Московском патријархату и Руској Православној Цркви у Београду даровао вредне и старе руске православне књиге и то: Требник (XVIII век), Псалтир (1746. године - штампан у Чернигову) и Житије Светих за јун, јул и август месец (1737. године). Овом приликом је договарана и будућа сарадња између Московског патријархата Руске Православне Цркве у Београду, Развојног центра Руског географског друштва у Србији и господина Дејана Спаића. Сарадња ће се пре свега односити на мапирање, сакупљање и чување Руског културног наслеђа на Западном Балкану.


Погледати више   ;     Вести на страници Спутњик Србија
ПОСЕТА РУСКОМ ГЕОГРАФСКОМ ДРУШТВУ У САНКТ ПЕТЕРБУРГУ 

24.06.2016. године